KIA dovodi kupce u zabludu: “Kod nas servis mora na 15.000 kilometara a u Europi na 30.000”

KIA u Hrvatskoj dovodi kupce u zabludu, tvrdi to Državni inspektorat! Prevarili su kupce i prodali im nešto što ne postoji. Kao da su im prodali auto bez kotača!

Kazna za takvo iskrivljeno ponašanje iznosi i do 20.000 eura za pravnu osobu.

KMAG, zastupnik KIA za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, BiH…, ne nudi KIA Connect, a ni KIA Charge, upitni su im i servisni intervali od 15.000 km, a posvuda u EU su 30.000 km! Europska komisija ne dozvoljava proizvode prvog reda za velike, a drugog reda za nerazvijene države.

Servisni interval za EV 15.000 km ili 12 mjeseci u Adria regiji dok je u EU 30.000 km ili 24 mjeseca.

KIA vozila koja dolaze u Hrvatsku nisu ista kao i vozila za ostatak EU. Nudili su lažno aplikaciju Kia Connect istražili su u Državnom inspektoratu i napisali kako je KMAG, ovlašteni zastupnik za Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Srbiju… teško povrijedio pravila poštene tržišne utakmice te je doveo u zabludu brojne kupce koji su naivno povjerovali da kupuju isti onaj proizvod koji je trgovac reklamirao.

Državni inspektorat time ja dao za pravo Josipi Borić – Novosel koja je iznervirana neprofesionalnim ponašanjem ovlaštenog zastupnika zakucala i na vrata onih koji po službenoj dužnosti presuđuju u ovakvim nesporazumima. Vlasnica super moderne KIA EV 6 pokušala je mirnim putem sve riješiti sa ovlaštenim osobama KMAG-a, no “muk birokracije” bio je dominantan s njihove strane. Rijetko bi se i udostojali javiti, a kad bi to i učinili, bilo je to ispod svakog nivoa.

Ne bih kupila ovaj auto da sam znala da neću moći koristit KIA Connect, KIA Charge, a i neke druge Europljanima dostupne usluge, kazala nam je vidno zadovoljna odlukom Državnog inspektorata Josipa Borić – Novosel.

Ona je jedna od posve drukčijih staromodnih kupaca automobila koji su prioritet davali snazi motora, performansama, izgledu. Josipa voli gadgete, modernu tehnologiju, infotaniment, aplikacije… i sve one finese koje su danas toliko popularne među novom generacijom kupaca.

Što odluka Državnog inspektorata znači za kupce KIA

Rješenje Državnog inspektorata širom otvara vrata svima onima koji se osjećaju prevarenima da zaštitu potraže i na mjesno nadležnim sudovima. Ako ne pronađu zajednički jezik s KMAG-om, ako uskoro ne osposobe KIA Connect, KIA Charge i sve ono za što smatraju da nemaju, a obećano im je i to imaju svi drugi vlasnici KIA u EU posegnut će i za sudskim tužbama. Razočarani kupci KIA vozila koji razmjenjuju svoja iskustva na društvenim mrežama ujedinjuju se i žele samo da ih se tretira u EU kao ravnopravne kupce. Osim pritiska koje pruža rješenje Državnog inspektorata i kazni za opetovano lažno reklamiranje koje može iznositi za pravnu osobu i 20.000 eura potrošačima stoji na raspolaganju i tužba u kojoj mogu tražiti čak i povrat novca za robu koja im je krivo deklarirana.

Iz nekog razloga ne može se u “Adria državama” koristiti ni Kia Charge, a KMAG, ovlašteni zastupnik, je sve to oglašavao na svojim stranicama da je dostupno i to su kupci platili. Nadalje, servisni interval za KIA EV 6 pa i onih dizelskih, benzinski, hibridnih C'eed-ova u EU je 30.000 km ili 24 mjeseca, u Adriatic regiji je 15.000 ili 12 mjeseci.

Tko zna koliko je tako KIA vozila u jamstvenom roku pogođeno je ovakvom diskriminacijom. Ako ne odrade redovne servise vlasnici gube jamstvo. No neki su tome doskočili. Nemali broj vlasnika KIA vozila servisira u Austriji, Slovačkoj, Njemačkoj svakih 30.000 km i gle začudo, KMAG im tad mora priznati jamstvo!

Više čitajte na Startu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79