Kineska fabrika u BiH planira i uvesti treću smjenu za rad

Iz pogona jedne od najvećih kineskih kompanija “HealthCare” u Derventi za svega mjesec dana u SAD su plasirani dušeci i jastuci od memorijske pjene vrijednosti osam i po miliona maraka, što je više u odnosu na mjesečni izvoz svih preduzeća zajedno u ovom gradu.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” konsultant ove kompanije Branislav Nović i gradonačelnik Dervente Milorad Simić, koji naglašavaju da je to još jedna potvrda da je grad na Ukrini privredno čudo.

Nović ističe da je pogon kineske kompanije u Derventi počeo da radi 1. oktobra prošle godine i već sada broji nešto više od 100 radnika koji rade u dvije smjene.

– U planu su nova zapošljavanja i formiranje treće smjene. Za prvi mjesec poslovanja izvoz je bio “težak” oko osam i po miliona. Plan je da izvoz na kraju ove godine premaši 550 miliona maraka. Sva roba trenutno ide u SAD – rekao je Nović.

Uz Dervenćane u preduzeću je i nekoliko kineskih državljana koji nadgledaju proces proizvodnje.

Nović ističe da je kapacitet proizvodne hale takav da ne mogu u ovoj godini da planiraju izlazak na neka druga tržišta.

– Plan je da dogodine proširimo halu i da dio asortimana radimo i za tržište BiH – rekao je Nović. Dodao je da je plan da se brend “Mlilldž” kineske kompanije nađe i na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da postoje velike šanse da tamo idu upravo proizvodi nastali u Derventi.

O kakvom privrednom gigantu je riječ, kaže prvi čovjek Dervente Milorad Simić, govori činjenica da su u Srbiji samo nekoliko godina nakon otvaranja pogona dosegli broj od 1.300 radnika, a osim toga poznati su i kao globalni partner slavnog Mančester junajteda.

– Derventa je širom otvorila vrata svakom ozbiljnom investitoru. Ako nismo mogli pomoći, onda se bar trudimo da nikome ne odmognemo. Kineska kompanija je jedna od 33 strane kompanije u našem gradu od ukupno 191 privrednog subjekata. Njihov poslovni rezultat je vjetar u leđa cjelokupnoj privredi u Derventi. Planiraju da prošire proizvodnju i zaposle još 100 radnika, što nas veoma raduje – istakao je Simić i naglasio da je kineska kompanija u velikoj mjeri uticala na rast izvoza ovog grada.

Simić ističe da u ovom gradu posluje 16 austrijskih kompanija te da ima još zainteresovanih, zbog čega uskoro očekuje i otvaranje novih pogona i radnih mjesta.

Milorad Simić je istakao da je u Derventi od oko 25.000 stanovnika prema zvaničnoj evidenciji blizu 7.000 zaposlenih.

– Prema posljednjoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje u našem gradu na evidenciji nezaposlenih je svega 506 stanovnika – rekao je Simić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79