Kladuščanin Šefik Sadiković uspješno se popeo na 78 bh. vrhova

Kladuščanin Šefik Sadiković uspješno se popeo na 78 bh. vrhova


Šefik Sadiković, kladuški planinar i strastveni zaljubljenik u prirodu, predsjednik Planinarskog društva Velika Kladuša, postigao je značajan uspjeh penjući se na 78 bosanskohercegovačkih planinskih vrhova sa nadmorskom visinom preko 2000 metara, u okviru izazova poznatog kao “Challenge 2000+.” Time je postao 103. osoba koja je uspješno završila ovaj izazov.

Projekt “Challenge 2000+” autora Midhata Bećara ima za cilj potaknuti planinare da istraže i osvoje manje poznate planinske vrhove u Bosni i Hercegovini s nadmorskom visinom preko 2000 metara. Zahvaljujući ovom izazovu, planinari bolje upoznaju bogatstvo bosanskohercegovačkih planina, a mnogi od njih otkrivaju vrhove koje ranije nisu posjećivali.

Šefik Sadiković, nakon što je završio ovaj zahtjevan izazov, postao je prva osoba iz svog kantona koja je uspješno ispenjala sve vrhove iz projekta. Zanimljivo je da je izazov završio za svega dva mjeseca, što je odličan rezultat s obzirom na udaljenost između planina u Bosni i Hercegovini. Da bi to postigao, Šefik je često putovao sa svojom suprugom Fatmom, provodeći po 3-4 dana na planinama i osvajajući više vrhova u jednom izletu. Njihova strast prema prirodi i planinarenju očito je neiscrpna.

Svaki uspon na vrh u okviru ovog izazova zahtijeva od planinara da napravi prepoznatljivu fotografiju sa vrha, a zatim da je pošalje organizatorima projekta. Komisija potom verificira svaku sliku kako bi osigurala da su svi zahtjevi ispunjeni.

Šefik i Fatma planiraju nastaviti svoje planinarske avanture, a jedan od njihovih budućih ciljeva je penjati se na svih 78 vrhova sa samo jednim odlaskom od kuće, što bi trajalo oko 40 dana, ovisno o vremenskim uvjetima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija