Klanjana dženaza u Potočarima: Konačni smiraj za 50 žrtava genocida

Klanjana dženaza u Potočarima: Konačni smiraj za 50 žrtava genocida


 

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je održan program obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica.

U ovim trenucma počela je dženaza ubijenim žrtvama.

Podsjetimo, bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Cijeli svijet danas će na trenutak stati da bi se prisjetio nevinih žrtava zločina nad zločinima – genocida u Srebrenici koji se dogodio prije tačno 27 godina, i to pred licem cijelog svijeta.

Hiljade ljudi u Potočarima klanjalo je dženazu za 50 žrtava genocida koje su ekshumirani u prethodnom periodu. Danas će pronaći svoj smiraj, a porodice barem malo olakšanje jer znaju gdje su ukopani dijelovi pronađenih kostiju njihovih najbližih.

 

Do sada je u Srebrenici ukopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama. Ove godine obavlja se ukop za još 50 žrtava, a pronalazak posmrtnih ostataka se nastavlja iako se odvija sve teže.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima biti Salim Mustafić koji je rođen 1979. godine. U trenutku kada je ubijen, imao je 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. godine.

Osim Salima, ove godine biće ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina: Smajlović Vahid (1978) i Muminović Elvir (1978).

Najstarija žrtva koje će se ukopati ove godine jeste Krdžić Husejin. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 2007. godine prilikom ekshumacije u Kamenici.

Kolektivnoj dženazi u Potočarima prethodilo je održavanje Marša mira koji je i ove godine okupio nekoliko hiljada učesnika.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija