Edin Džeko: “Da se zlo nikada nikome ne ponovi. Pamti i opominji, nikad ne zaboravi”

Kapiten naše fudbalske reprezentacije Edin Džeko(36) odao je počast žrtvama u Srebrenici.

– Da se zlo nikada, nikome ne ponovi. Pamti i opominji, nikad ne zaboravi, napisao je naš Dijamant na društvenim mrežama.

Dan žalosti

Također, danas su se oglasili i iz Džekinog matičnog kluba – FK Željezničar.

– Da se ne zaboravi i ne ponovi: Srebrenica 1995 – 2022. U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 27. godišnjica srebreničkog genocida.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH. Medijske kuće na teritoriji BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija u našoj zemlji, dužni su danas prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Ove godine vječni smiraj pronaći će 50 nevinih žrtava genocida, a najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine, koji je u trenutku smrti imao 59. godina. Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti.

Da se ne zaboravi i ne ponovi

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.671 žrtva, a i dalje se traga za hiljadu osoba koje su stradale u gnusnom zločinu devedesetih godina. Posmrtni ostaci identifikovanih žrtava pronađeni su na više od 150 lokacija, odnosno masovnih grobnica.

Da se ne zaboravi i ne ponovi, saopćeno je iz FK Željezničar!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79