Foto: X
Klub DF-a: Izbor Vukoje neustavan, Trojka udovoljila Čoviću

Klub DF-a: Izbor Vukoje neustavan, Trojka udovoljila Čoviću


Nakon objave mišljenja Venecijanske komisije o izboru sudije Ustavnog suda, Klub zastupnika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH održao je konferenciju za novinare.

Predsjednik Kluba, Mahir Mešalić, istakao je da se DF borio protiv etničkog principa u izboru sudije te protiv imenovanja nekompetentne osobe.

“Izbor Marina Vukoje je bio neustavan i nije bio u skladu s Poslovnikom. Iako smo 24. aprila uputili molbu svim predsjednicima klubova stranaka da ne donose odluku prije mišljenja Venecijanske komisije, oni su zanemarili naše upozorenje”, rekao je Mešalić.

Prema njegovim riječima, mišljenje Venecijanske komisije jasno navodi da sudije ne smiju biti birane po etničkom principu i da moraju biti stručne i kompetentne. On je dodao da su se klubovi stranaka oglušili na njihove molbe, udovoljivši željama Dragana Čovića (HDZ) i Milorada Dodika (SNSD), čime su osnažili antibosansku liniju.

Mešalić je naglasio da su pravni lijekovi i dalje dostupni te da DF smatra da je dokazao neustavnost izbora, što predstavlja pobjedu za sve građane BiH. Venecijanska komisija, kao vrhovni pravni autoritet pri Vijeću Evrope, naglasila je da sudije trebaju biti ugledni pravnici, profesori ustavnog prava, advokati ili sudije, a ne osobe bez sudskog iskustva.

Zastupnica Alma Kratina je izjavila da mišljenje Venecijanske komisije predstavlja vjetar u leđa građanskoj BiH, dok je zastupnik Dennis Gratz istakao da će BiH biti ozbiljno shvaćena od strane EU tek kada počne implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava.

“Današnjim ponašanjem vlasti varaju narod tvrdeći da imamo napredak, ali zapravo nemamo plan ni viziju za implementaciju presuda. Ovo je zadatak koji moramo ispuniti”, zaključio je Gratz.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija