Klub DF-a: Podnijeli smo zahtjev da se u dnevni red sjednice uvrsti smjena Lidije Bradare

 

Upravo smo kao Klub DF-a u PD Parlamenta FBiH podnijeli zahtjev za uvrštavanje tačke Dnevnog reda za smjenu Predsjednice FBiH gđe Lidije Bradare zbog javnog veličanja presuđenih ratnih zločinaca poput Darija Kordića, naveo je na Twitteru Mahir Mešalić, predsjedavajući Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 

“Dana 10. marta 2023. godine aktuelna predsjednica entiteta Federacija BiH u pogledu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i njegovog učešća u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu i izvršenju teških zločina iznijela je sljedeće – vrlo sporne i neprihvatijive stavove: ..U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna. Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin””, navodi se u zahtjevu koji je upućen.

Dalje se navodi da je ovakvim izjavama Bradara direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava.

 

“Smatramo da je na navedeni način gospođa Bradara direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u funkciji predsjednice entiteta FBiH ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela u sticaju, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića namjerno stvarajući atmosferu njihova dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavljanje funkcije predsjednice entiteta FBiH iz kojih razloga se i podnosi ovaj zahtjev”, navodi se.