Ko će preuzeti projekte u RS vrijedne 105 miliona KM koje je obustavila Njemačka

Ko će preuzeti projekte u RS vrijedne 105 miliona KM koje je obustavila Njemačka


Nedavna odluka Njemačke da obustavi realizaciju četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti 105 miliona KM, izazvala je različite reakcije i spekulacije o budućnosti ovih projekata. Njemačka je obustavila projekte koji uključuju izgradnju vjetroparka Hrgud kod Berkovića, rehabilitaciju Hidroelektrane Trebinje (faza tri i četiri) te izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

Ova odluka Njemačke stavlja u pitanje nastavak realizacije ovih projekata, ali također otvara mogućnost da drugi akteri preuzmu njihovu implementaciju. Među tim akterima, Kina se spominje kao jedan od potencijalnih zainteresiranih partnera. Stručnjaci ističu da Kina aktivno traži prilike za investiranje i saradnju u različitim dijelovima svijeta, a Balkan i regija jugoistočne Europe postaju sve zanimljiviji kao potencijalna područja za ulaganje.

Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, izjavio je za “Nezavisne novine” da je sve veći broj zemalja zainteresiranih za preuzimanje projekata koji nisu realizirani od strane Njemačke. Kina se ističe kao vodeći igrač u međunarodnom investiranju, sa sve većim uticajem u regijama poput Afrike. Ova zemlja ima politike koje privlače investitore i traže nove prilike za ulaganje.

Iako je odluka Njemačke naišla na kritike zbog njenog mogućeg negativnog utjecaja na odnose sa Republikom Srpskom i BiH, stručnjaci ističu da je važno pronaći rješenja koja će omogućiti kontinuitet razvoja projekata. Osim toga, naglašava se da su sankcije i obustave štetne za ekonomski potencijal i razvoj te da ne doprinose jačanju demokratskih vrijednosti.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, već je najavio da će ovi projekti biti ponuđeni Kini. Također, istaknuo je da su Njemačke kompanije izgubile interes za realizaciju ovih projekata, a da je Kina pokazala zainteresiranost za projekte poput vjetroparka Hrgud.

Unatoč političkim i ekonomskim pitanjima koja se pojavljuju u vezi sa ovom situacijom, stručnjaci i politički lideri Republike Srpske naglašavaju potrebu za pronalaženjem rješenja koja će omogućiti daljnji napredak infrastrukturnih projekata i saradnje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija