Ko će preuzeti vođenje Sarajeva i predložiti gradonačelnika? Red je na NiP

Ko će preuzeti vođenje Sarajeva i predložiti gradonačelnika? Red je na NiP


Kako se približavaju lokalni izbori, sve oči su uprte u izbor novog gradonačelnika Sarajeva, pozicije koja nosi veliku simboličku vrijednost i politički značaj, iako su njene nadležnosti ograničene.

Nakon što je trenutna gradonačelnica Benjamina Karić odlučila kandidovati se za načelnicu Općine Novo Sarajevo, jasno je da će Sarajevom upravljati novo lice.

Unutar političkih krugova već se vode spekulacije o potencijalnim kandidatima. S jedne strane, Stranka demokratske akcije (SDA) navodno razmatra kandidaturu Faruka Kapidžića, dok su istovremeno prisutne glasine da bi Sebija Izetbegović mogla biti pravi izbor te stranke za ovu poziciju.

U sklopu dogovora unutar novoformirane političke koalicije, SDA bi mogla podržati kandidate Demokratske fronte (DF) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) za načelničke pozicije, dok bi ove stranke zauzvrat podržale SDA-ovog kandidata za gradonačelnika.

S druge strane, unutar Trojke još uvijek nije postignut konačan dogovor o tome ko će biti njihov kandidat za gradonačelnika. Prema nezvaničnim informacijama, pozicija bi ovog puta mogla pripasti Narodu i pravdi (NiP), što bi bio rezultat kompromisa unutar Trojke. Naša stranka i SDP su navodno spremni prihvatiti ovu raspodjelu, s obzirom da oni imaju svoje kandidate u većini sarajevskih općina.

Unutar NiP-a se spominju dva potencijalna kandidata: Samir Avdić i Jasmin Ademović. Avdić, trenutno dogradonačelnik, poznat je po svojoj umjerenosti, dok je Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, predstavnik rigidnije struje unutar stranke, što je izazvalo podijeljena mišljenja unutar političkih krugova. Posebno je interesantno što Ademovića povezuju sa sukobom protiv načelnika Centra Srđana Mandića, što dodaje još jednu dimenziju njegovoj potencijalnoj kandidaturi.

Unatoč tome što unutar NiP-a još uvijek nije donesena zvanična odluka, lobiranja su već počela, a odluka o tome ko će biti kandidat Trojke za gradonačelnika Sarajeva s nestrpljenjem se očekuje i unutar Naše stranke i SDP-a. Ove dvije stranke navodno favorizuju Avdića, smatrajući da bi Ademovićeva kandidatura mogla štetiti ne samo NiP-u, već i cijeloj Trojci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija