Foto: Ilustracija
Problemi upisa djece u vrtiće u Sarajevu: Neizbježan haos i ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija

Problemi upisa djece u vrtiće u Sarajevu: Neizbježan haos i ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija


Proces upisa djece u predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo ponovo se suočava s brojnim izazovima, što izaziva zabrinutost roditelja i političara.

Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS ispred Stranke za BiH, komentirao je trenutnu situaciju, nazivajući je reprizom prošlogodišnjeg haosa.

Naime, jedan od ključnih problema jeste ponovno uvođenje rezervacije za djecu koja već pohađaju vrtiće. Roditelji su morali potvrditi rezervaciju do sredine jula, ali veliki broj njih to nije učinio. Razlozi su različiti – od loše funkcionalnosti online sistema, preko nesnalaženja roditelja, do nedostatka informacija.

Ova situacija dovodi do ponovne krize u kojoj mnogi roditelji, koji nisu na vrijeme potvrdili rezervaciju, ostaju bez mjesta za svoju djecu u predškolskim ustanovama. Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo produžilo je rok za upis nove djece, čime se popunjavaju mjesta koja su trebala biti rezervirana za djecu koja su već u sistemu, ali čiji roditelji nisu obavili potrebne procedure.

Bandić ističe da Ministarstvo tvrdi kako će sva djeca biti upisana, no praksa pokazuje drugačije. “Najprije da ćemo i ove godine gledati reprizu prošlogodišnje epizode ‘Lud, zbunjen, normalan’ u režiji nadležnog ministarstva”, izjavio je Bandić, izražavajući nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

Ovaj problem upisa djece u vrtiće u Sarajevu nije nov. Godinama se ponavlja isti scenarij, gdje roditelji zbog raznih prepreka ne uspijevaju upisati svoju djecu na vrijeme, dok nadležne institucije ne uspijevaju adekvatno riješiti problem.

Rezultat je kaotična situacija koja direktno utiče na kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija