Ko ima prednost? Da vidimo kakvi ste vozači…

Sve veći broj saobraćajnih nesreća s teškim posljedicama, uključujući i smrtne ishode, zahtijeva da se diskutuje o poznavanju osnovih saobraćajnih propisa koje moraju znati svi prilikom polaganja vozačkog ispita.

Sigurno ste ste svi našli u situaciji da dok vozite vidite nekoga ko ne poznaje osnovna pravila vožnje ili ih jednostavno ne primjenjuje u praksi. Na taj način, nije samo da ugrožavaju svoju sigursnot, nego i sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

U nastavku vam donosimo jednu raskrsnicu odnosno situaciju u kojoj se svaki vozač može naći u toku vožnje.

Na raskrsnici su tri automobila, ko ima prvenstvo prolaza?

Ako ne možete sami pogoditi rješenje, pomoći ćemo vam.

Na ovoj slici automobili označeni brojevima jedan i dva imaju prvenstvo prolaza. Ukoliko se desi ovakva situacija, pravila nalažu da prvenstvo prolaza ostvaruje vozilo koje na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno za razliku od vozila koje dolazi iz suprotnog smjera i siječe njegov pravac kretanja.

Da sumiramo, raskrsnicu prvo prolazi automobil jedan, a zatim ide vozilo sa brojem dva i na kraju vozilo sa brojem tri, koje dolazi sa sporednog puta piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79