Ko je Christian Schmidt?

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) potvrdio je da su danas službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio je ostavku na ovo mjesto.

Ko je Christian Schmidt?

Rođen je 1957. godine. Njemački je političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU). Schmidt je pohađao Georg-Willhem-Steller-Gimnaziju u Bad Windsheimu gdje je maturirao 1976. Tada je služio obavezni vojni rok. Pravni je studij započeo 1977. u Erlangenu i Lausanni. Završio ga je državnim ispitima 1982. i 1985. godine. Primljen je u advokatsku komoru 1985. godine i bavio se advokaturom do preuzimanja dužnosti parlamentarnog državnog sekretara u novembru 2005. godine.

Obavljao je brojne stranačke, parlamentarne i državne funkcije. Trenutno je potpredsjednik CSU-a i time igra važnu stranačku ulogu u vanjskim poslovima, naročito u odnosu prema EPP-u.

Schmidt je izabran u njemački parlament, Bundestag, na izborima 1990. godine. Ranih 90-tih kao glasnogovornik CSU-a za vanjsko-politička pitanja i od 2002. do 2005. godine kao glasnogovornik CDU/CSU za pitanja odbrambene politike bavio se zemljama zapadnog Balkana, a posebno ratom u Bosni i Hercegovini.

Tokom obavljanja funkcije parlamentarnog državnog sekretara u Ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. godine u njegove centralne zadatke spadali su mandati Bundeswehra u okviru KFOR-a i EUFOR-ove misije Althea. U prošlosti je nekoliko puta posredovao u ime njemačke vlade u teškim situacijama u regiji.

Od 2014. do 2018. Schmidt je obnašao dužnost saveznog ministra hrane i poljoprivrede u kabinetu kancelarke Angele Merkel.

Otkako je napustio svoje mjesto u Vladi, Schmidt je bio član Odbora za vanjske poslove i njegovog Pododbora za Ujedinjene narode.

Godine 2019. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, zgrada i zajednice imenovalo je Schmidta za člana odbora koji je nadzirao pripreme za 30. godišnjicu ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79