Ko je Dodiku zaprijetio bonskim ovlaštenjima pa ga Vučić brani

U moru tema koje je na površinu izbacila konferencija za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, posebno se istaklo spominjanje bonskih ovlaštenja koje je spomenuo Vučić i “ničim izazvan” stao u zaštitu RS-a.

“Veoma opasno je igrati se bonskim oblaštenjima i to je jedna od stvari na kojima Srbija insisitra, i nametanju zakona, i nametanju nekih novih ustavnih rješenja, bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma i bez saglasnosti Republike Srpske”, spomenuo je to Vučić, sigurno ne sasvim slučajno.

Srbija neće podržavati provođenje u djelo bonskih ovlaštenja i to javno kažem, dodao je on te specificirao kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u RS-u.

“Ja znam da smo mi mali i ne možemo kao Srbiju da utičemo ko bjelosvjetski moćnici da kroje kapu i cijepaju Jugoslaviju, ali možemo u skladu sa pravnim normama”, nastavio je Vučić.

Ovo je dio obraćanja predsjednika Srbije poslije sastanka u Beogradu sa delegacijom Republike Srpske. Osim Dodika i predstavnika vlasti iz Banje Luke, ovaj put su bili prisutni i predstavnici stranaka iz opozicije.

Šta su bonska ovlaštenja visokog predstavnika?

Nazvana su “bonskim”, jer se odnose na odluke Vijeća za provedbu mira u BiH sa sastanka Bonu, u decembru 1997. godine. Vijeće za provedbu mira je tada, razrađujući Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma kojim su određena ovlaštenja visokog predstavnika, omogućilo visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79