Ko je Jakov Milatović (37), novi predsjednik Crne Gore?

Kandidat “Pokreta Evropa sad” Jakov Milatović (37) novi je predsjednik Crne Gore.

Prvi je predsjednik Crne Gore u istoriji višestranačja koji ne dolazi iz redova DPS-a. On je na predsjedničkim izborima ostvario ubjedljivu pobjedu protiv predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, osvojivši preko 60 posto glasova.

U izbornu trku je ušao neplanirano, nakon što je odbijena kandidatura predsjednika Evrope sad Milojka Spajića, zbog posjedovanja pored crnogorskog i srpskog državljanstva.

Milatović je bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine. Rođen je u Podgorici.

Kao ministar ekonomije Milatović je sa Milojkom Spajićem, tadašnjim ministrom finansija, kreirao ekonomski projekat “Evropa sad”.

Na lokalnim izborima u Podgorici krajem oktobra 2022. godine je DPS izgubio vlast, a Evropa sad je sa podrškom od 21 posto glasača najavila da će Jakov Milatović biti novi gradonačelnik.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom univerzitetu Ilinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (VU Vien) kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na Univerzitetu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Milatović je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford. Bio je stipendista britanske vlade. Bio je i član njemačke fondacije Konrad Adenauer. Tečno govori engleski, italijanski i španski.

Radio je u NLB grupi Podgorica i Dojče banci, Frankfurt.

Kasnije se Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomske i političke analize, a 2019. godine unaprijeđen je u glavnog ekonomistu za zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a radio je u kancelariji Banke u Bukureštu.

Objavio je veliki broj članaka i koautor je dvije knjige.

Oženjen je i otac troje djece.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79