Ko je odgovoran za požare na deponijama i kako ih spriječiti?

Ko je odgovoran za požare na deponijama i kako ih spriječiti?


Dok gusti dim i plamenovi sa deponija prijete zdravlju stanovništva i prirodi, postavlja se ključno pitanje: Ko je odgovoran za ove opasne požare i šta se može učiniti kako bi se spriječili u budućnosti?

Požari na deponijama nisu samo lokalni problem; oni predstavljaju ozbiljan rizik za životnu sredinu i zdravlje, s posljedicama koje mogu biti katastrofalne.

Mnoge deponije u Bosni i Hercegovini funkcioniraju u neuređenim uvjetima, često ilegalno i bez potrebnih dozvola. Ovdje se odlaže raznovrsan otpad, uključujući i onaj koji ne bi trebao biti na komunalnim deponijama, što ima direktan uticaj na kvalitetu zraka, vode i tla. Kada dođe do požara, plinovi koji nastaju nisu samo nepoznatog sastava, već su često izuzetno toksični i kancerogeni, ugrožavajući zdravlje okolnog stanovništva i onih koji učestvuju u gašenju.

Glavni uzročnik ovih požara je metan, plin koji nastaje razgradnjom organskog otpada. No, na deponijama se nalaze i druge zapaljive supstance poput plastike i papira, koje dodatno pogoršavaju situaciju. Nedavni požar na deponiji “Stanovi” u Kladnju, koji gori već nekoliko dana, natjerao je Štab civilne zaštite Općine Kladanj da proglasi stanje prirodne nesreće. Slični požari, poput onih na deponiji “Višnjik” u Gradačcu, česti su i prijete da se prošire na poljoprivredne površine i stambena naselja.

Osim što ovi požari direktno ugrožavaju okolne stanovnike, njihovo gašenje zahtijeva veliki angažman lokalnih vlasti, vatrogasaca i Civilne zaštite, što stvara ogromne troškove. Odgovornost za ove požare ne leži samo na upraviteljima deponija, već i na nadležnim institucijama na entitetskom i kantonalnom nivou, koje moraju osigurati da propisane mjere budu i implementirane.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, ističe da je trenutni pristup upravljanju otpadom u BiH neodrživ te da je potrebno hitno preći na cirkularno upravljanje otpadom. Smanjenje količina otpada, promocija kompostiranja i hitna sanacija postojećih deponija ključni su koraci u rješavanju ovog problema.

Vrijeme je da se problem upravljanja otpadom u BiH shvati ozbiljno, jer bez aktivnog djelovanja svih nadležnih institucija i građana, situacija se neće promijeniti. Odgovornost je na svima nama da osiguramo zdraviju i sigurniju budućnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija