Ko je prodao državu BIH: “Prekršili dogovor i uhljebili rodbinu i kolege”

Ko je prodao državu BIH: “Prekršili dogovor i uhljebili rodbinu i kolege”


Pokret za državu kao koalicija probosanskih stranaka u entitetu RS doživjela je potpuni fijasko. Stranka za Bosnu i Hercegovinu obavještava javnost da je ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu nakon saopštavanja izbornih rezultata prestalo da postoji, tvrde iz Stranke za BiH.

“Prekinuta je svaka institucionalna komunikacija između stranaka potpisnica i potpisani sporazum je prekršen, a za to najveću odgovornost snose potpredsjednici SDA i SDP Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su vodili procese.

Rezultat svega što se izdešavalo, a na šta smo kao stranka upozoravali prilikom formiranja listi ispred Pokreta za državu je činjenica da su povratnici Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda, a zbog činjenice da su u Skupštinu RS od pet izabranih ispred koalicije svega tri Bošnjaka, a kao posljedica toga došao je i gubitak dvotrećinske većine u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda”, navode iz SBiH, te dodaju:

“Pokret za državu” više ne postoji, samo su Ramić i Mijatović ispunili svoje ciljeve

“Osim toga, prilikom rasporeda mjesta u Vijeću naroda prekršen je sporazum stranaka kojim je bio definisan način raspodjele delegata prema kojem je Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripadalo jedno od mjesta u Vijeću naroda RS. Naša članica i potpredsjednica stranke koja živi i radi u Srebrenici Begija Smajić eliminisana je kako iz Skupštine načinom sastavljanja liste, tako i iz Vijeća naroda činjenicom da su izabrani zastupnici kršeći potpisani sporazum uhljebili svoje članove rodbine i stranačke kolege koji decenijama žive u Sarajevu poput Adila Osmanovića ili Dževada Mahmutovića.”

Na kraju svega, zaključuju oni, “a što se moglo pretpostaviti i na početku, jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve su Edin Ramić i Vojin Mijatović”:

“Kao i prije četiri godine kada je za to glasala SDA, SNSD će opet najvjerovatnije imati četiri delegata i potpunu kontrolu u državnom Domu naroda, ali ovaj put i kontrolu nad klubom Bošnjaka u Vijeću naroda RS.”

 

Potpredsjednik SDA Edin Ramić odgovorio je SBiH-u na opasku da “Pokret za državu” više ne postoji te da su za to najodgovorniji on i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.
“Na kraju je uvijek kriv neko drugi, a istina je da je famozni sporazum prekršen još u samoj kampanji, jer većina stranaka nije podržavala jednako zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS kao ni liste pokreta za NSRS i PSBiH”, rekao je Ramić.

Dodao je da su svi imali neke svoje afinitete i dok je on bio u prilici da kontroliše proces nije bilo prigovora da je u bilo kojem dijelu prekršen Sporazum.

“A moja uloga je završena predajom lista u CIK, kao i ovlaštenja za biračke odbore. I to svi relevantni znaju, samo imaju potrebu da speru vlastitu odgovornost. Kad svi ohlade glavu nadam se da će shvatiti da zajednički nastup probosanskih stranaka u entitetu RS nema alternativu”, napisao je Ramić na Facebooku, a priložio je i fotografije sporazuma.

Podsjećamo, iz SBiH-a su reagovali nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) jučer, 1. decembra, odlučila da će vladajući SNSD imati četiri delegata, a da će opozicioni SDS imati jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Pojedini smatraju da je “Pokret za državu”, kojeg čine SDP, SDA, DF i Bh. Zeleni, najodgovorniji za to što će SNSD imati četiri, a ne tri delegata. Takvog stava su i u SBiH-u, poručivši da je spomenuti pokret doživio “potpuni fijasko”.

Salkić tvrdi da je smijenjen jer nije išao na pregovore sa Dodikom i Viškovićem

“Obavještavamo javnost da je ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo ‘Pokret za državu’ nakon saopćavanja izbornih rezultata, prestalo da postoji. Prekinuta je svaka institucionalna komunikacija između stranaka potpisnica i potpisani sporazum je prekršen, a za to najveću odgovornost snose potpredsjednici SDA i SDP-a Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su vodili procese”, konstatovano je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija