Ko je turski gigant koji dolazi u BiH: Od male prodavnice do 500 najvećih na svijetu

Turska grupacija Koç objavila je ove sedmice namjeru ulaska na tržište BiH. Riječ je o turskom industrijskom, trgovačkom i finansijskom koncernu koji obuhvata više od 100 preduzeća iz područja energetike, automobilske i prehrambene industrije, elektronike, informacijske tehnologije, te finansijskih usluga i turizma. Koc Holding ima više od 90.000 zaposlenih.

Ova kompanija trenutno radi na investiciji uspostavljanja duty-free trgovina širom Bosne i Hercegovine u kojima bi posao trebao dobiti oko 1.000 ljudi.

Put razvoja ove kompanije, od jedne trgovine do svjetskog giganta, neraskidivo je vezan sa razvojem same Turske u posljednjih stotinjak godina.

Sve je počelo skromno, kada je Vehbi Koç (1901.-1996.) zakoračio u svijet trgovine sa 16 godina, 1917. u Ankari, nakon što je oca uvjerio da otvori prodavnicu. Ova mala firma, koja označava prve korake Koç Grupe, svjedočila je Prvom svjetskom ratu i ratu za nezavisnost i počinje stabilno rasti nakon proglašenja Republike.

Pokretanje brojnih fabrika
Tako su se sporazumi o licenci za prenos znanja i tehnologija dijelom transformirali u međunarodna partnerstva. Tofaş je osnovan u saradnji s Fiatom; Türk Siemens u saradnji sa Siemensom; Mako u saradnji s Magneti Marelli i Ford-Otosan u saradnji s Fordom.

Zahvaljujući tim partnerstvima i ugovorima o licenci, prenos znanja, tehnologija i novih informacija transformirani su u dugoročnu saradnju. S jedne strane, ovakve su se vrste partnerstava poboljšavale, a s druge se raznim licencnim ugovorima ulagali su se izvanredni napori kako bi se prevladali tehnološki nedostaci.

Nakon šezdesetih godina, dodavanjem novih grupa proizvoda i sorti, proizvodni doseg Grupe Koç značajno je proširen. Grupa se bavila aktivnostima na mnogim poljima, od poljoprivredne opreme do tekstila, od raznih uredskih materijala do opreme za grijanje, od radio i televizijskih prijamnika do domaće robe poput hladnjaka, veš mašina i usisavača, od peći, pećnica, stakloplastike, kotlova, radijatora, proizvodnje vozila na dva, tri i četiri točka i automobilske podindustrije, do prehrambene industrije, lanaca trgovina, turizma, finansija i usluga osiguranja.

Ulazak u 500 najvećih na svijetu

Nakon prvog domaćeg automobila, Anadola, privredni rast nacije je dobio zamah i Koç Grupa firmi započela je proizvodnju Murata, Tempre, Ford Taunusa i Ford Escorta. U to vrijeme Grupa otvara brojne fabrike u raznim oblastima, a njihov rast I širenje nastavlja se do danas.

Grupa Koç danas je najveća grupacija u Turskoj prema prometu, izvoznim aktivnostima, udjelom na Istanbulskoj burzi i stvorenim mogućnostima za zapošljavanje. Iz globalne perspektive, Koç Holding jedina je turska firma uvrštena među 500 najvećih svjetskih kompanija.

Grupa poduzeća Koç koja doprinosi rastu turske privrede od osnivanja i odgovorna je za 7 posto svih izvoznih aktivnosti Turske. Uz to, 4 od 10 najvećih industrijskih firmi u Turskoj dio su poduzeća Koç: Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş, Arçelik.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79