Ko je ukrao 204,5 miliona KM iz Aluminija?

Finansijska policija Federacije BiH podnijet će danas do kraja dana Tužilaštvu Hercegovačko-neretvantskog kantona (HNK) izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom “Aluminiju” teškog 204, 5 miliona KM, ekskluzivno saznaje “Avaz”.

Saznajemo da je prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“ koji su obnašali rukovodeće pozicije u ovoj kompaniji i bili su povezana lica.

Postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i Kantonalnog tužilaštva HNK, podsjećamo, inspektori Finansijske-Financijske policije su na temelju knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, finansijskih i drugih izvještaja, te ostale poslovne dokumentacije i korespodencije privrednog/gospodarskog društva „Aluminij“ Mostar, utvrdili činjenice koje se odnose na finansijsko i materijalno poslovanje privrednog „Aluminij“ u periodu od 01.januara 2014. do 10.jula 2019. godine.

Osim toga, sačinjen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora/kontrole finansijsko-materijalnog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja privrednog društva “Aluminij” koji je u formi Izvještaja dostavljen Vladi Federacije BiH i Kantonalnom tužilaštvu HNK/Kantonalnom tužiteljstvu HNŽ Mostar.

Sačinjeno je šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima, kojima je za utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju privrednog „Aluminij“ d.d. Mostar, za period od 01.januar 2014. do 10.juli 2019. godine, prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“, kojima se stavlja na teret nanošenje štete privrednom/gospodarskom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar, u ukupnom iznosu od 204.450.946,97 KM – navodi se u izvještaju.

Podsjećamo, lani je ova firma likvidirana i radnici su završili na ulici. Prostorije su iznajmljene privatnoj firmi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79