Ko kaže da ne može: Ova žena ruši barijere između “muških” i “ženskih” poslova

Feministički pokreti koji su svoj vrhunac doživjeli krajem 20. stoljeća, danas su doveli do toga da podjela poslova na “muške i ženske“, ne postoji. Ne treba ni u tome pretjerivati. Priroda i antropologija je takva da su muškarci ipak malo fizički jači od žena, ali da žene imaju senzualnost i preciznost koja muškarcima nije svojstvena. Zato danas među damama imamo pilote, vojsku, policiju i žene koje se bave zavarivanjem.

Tatjana Pivaš iz Broda je dvadesetrogodišnjakinja koja poslije završene srednje škole, nije željela sjediti skrštenih ruku i čeka da joj posao pokuca na vrata. Svjesna činjenice da se sa turističkom školom neće moći zaposliti, odlučuje sama krojiti svoj poslovni put. Otac, kao zaštitnik, odlazi u tvrtku DM Montaža, da se raspita i prijavi je na natječaj na mjesto zavarivača.

„Od društva sam čula da u tvrtki u kojoj sam sada zaposlena traže radnika. Na moju inicijativu, tata je otišao da se raspita da li bih ja kao djevojka mogla dobiti priliku da počnem raditi i odgovor je bio potvrdan. Poslije dvomjesečne obuke, ja sam zasnovala radni odnos“, priča ova hrabra djevojka za Hercegovina.info.

I danas je tu. Kaže da se kao dijete više igrala s alatom, pa da joj ni mašine na kojima danas radi nisu potpuno strane. Poslije pripravničkog staža, koji je odradila uz sve pohvale, Tatjanu šalju na remont Termoelektrane u Ugljeviku da potvrdi svoje znanje i vještine.

„Na početku je bilo čudno i neobično, ali poslije par sati sam se navikla i lijepo sam prihvaćena. “

Tatjana se ne boji posla. Kaže da zna biti opasnih situacija, kao što je rad na visini, ali tko nema taj strah, onda to nije problem. Varenje je tačan i precizan posao, pa je također jako važno biti koncentriran, da misli ne lutaju, ali ovoj mladoj Brođanki, očito ništa nije teško.

Rad u muškom okruženju, sam po sebi, zna biti izazovan, ali Tatjana je preskočila i tu prepreku. Nisu je pretvorili u jednu od njih. Nasmijana mlada djevojka koja ne želi imati privilegije, već svoj dio posla obavlja časno i svoju plažu zarađuje kao i njene muške kolege: radom, redom i disciplinom.

„Ovdje sam odlično prihvaćena. Na početku jeste bilo neobično i njima i meni, ali smo se brzo navikli jedni na druge. Ako se dogodi da mi je nešto teško i da ja to ne mogu sama, uvijek mi netko od njih priskoči u pomoć. Ovdje kod nas u tvrtki se cijeni timski rad i kolegijalnost i svi se ponašamo tako.“

Tatjana voli ovaj posao. Ne radi na silu, pažljiva je i zadovoljna. Ljudima oko nje na početku je bilo čudno za posao koji se odlučila, pa i njoj samoj, ali kako kaže kada uđe u halu u kojoj radi, sve nedoumice nestaju i potpuno se posvećuje poslu.

Tatjana je odličan primjer kako su granice između muških i ženskih poslova sve tanje, skoro pa neprimjetne. Nije upoznata da li je još neka djevojka zainteresirana za ovaj posao, ali se nada da će njena priča dati vjetar u leđa. To je onda još jedna zaposlena mlada žena sa “zanatom u rukama“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79