Ko posluje bolje Glovo ili Korpa?

Dostava hrane na adresu je u vrijeme korone doživjela potpuni procvat. Kompanije koje su u to vrijeme počele da se bave dostavom, danas “beru” plodove svog rada.

U Bosni i Hercegovini su se izdvojile dvije kompanije koje su vodeće po dostavama na adresu. To su Korpa i Glovo. No, nisu obje bile jednako uspješne u poslovanju. Mnogo su imali izazova u poslovanju poput radne snage i širenja ponude na specijalizirane prodavnice, piše Akta.

Korpa, bh. kompanija za dostavu hrane, ostvarila je značajnu dobit zahvaljujući rastućoj popularnosti među korisnicima.

Bh. kompanija za dostavu hrane Korpa izborila se je za naklonost građana koji svakodnevno koriste njene usluge. Iako većina korisnika ove aplikacije tradicionalno Korpu koristi za naručivanje iz restorana, u prošloj godini bio je primjetan stalni rast broja narudžbi iz trgovina.

S druge strane, kompanija Glovo, koja je poslovala u BiH već tri godine, suočila se s izazovima. Iako su proširili svoju ponudu u 2023., posebno fokusirajući se na supermarkete, zabilježili su i negativan rezultat.

U prošloj godini primarni fokus bio na razvoju potkategorije supermarketa. Imali su i primjetan rast narudžbi iz prodavnica za kućne ljubimce za čak 550 posto i gotovo 200 posto u kategoriji cvijeća i poklona.

Važno je napomenuti da Glovo sarađuje s partnerima koji zapošljavaju dostavljače, a ne direktno zapošljava dostavljače.

Glovo planira fokusirati se na razvoj svoje pozicije kao lidera na tržištu u 2024., dok su u susjedstvu, poput Slovenije, nedavno prestali s radom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79