Ko se sjeća afere Ikona? Tužilaštvo pola godine poslije i dalje “radi” na predmetu

Bila je sredina decembra 2020. godine kada je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikon koja je pronađena u Lugansku. Više od pola godine kasnije, od afere međunarodnih razmjera Tužilaštvo BiH je učinilo da se skandal potisne iz sjećanja mnogih.

Na pitanje u kojoj je fazi istraga pola godine kasnije, iz državnog tužilaštva danas za Klix.ba kažu:
“Predmet je u radu i više informacija u ovom trenutku ne možemo davati.”

Domaći, regionalni i svjetski mediji brujali su danima o ikoni koja je navodno ukradena iz Ukrajine i završila u rukama Milorada Dodika (SNSD) koji ju je zatim odlučio pokloniti šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kada je Ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH da imaju opravdanje sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone nije dugo trebalo da Lavrov vrati poklon u Bosnu i Hercegovinu.

“Smatramo da je nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorije Ukrajine”, navodi se u pismu Ukrajinaca.

Nedugo poslije otkrivanja afere, Dodik je hospitaliziran zbog koronavirusa, a po izlasku iz bolnice zbog ikone je prvo napao medije i “političko Sarajevo”. Zatim je nastavio optuživati sve redom.

Bio je 18. decembar kada je Tužilaštvo BiH formiralo predmet “Ikona”. Od tada do danas jedino je saopćeno da je saslušan određen broj svjedoka. Među njima su i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne u svojstvu osumnjičenih.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je 25. decembra ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Iako je sigurno da se radi o vrijednom predmetu, jer je kao takav i poklonjen ruskom zvaničniku, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević jednom prilikom je pokušao minimizirati vrijednost poklona kazavši da na internetu košta oko 100-200 eura.

Početkom januara ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, koja je poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone.

Krajem januara u Sarajevo je stigao i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič i održao sastanke sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, na tom sastanku 26. januara rekla je da tužitelji aktivno i intenzivno rade na ovom predmetu. Ambasador Kirilič je tada insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Dokle je danas stigao krivični postupak koji je pokrenula Ukrajina, ali i Tužilaštvo BiH nije poznato, kao ni šta je bilo sa vještačenjem pozlaćene ikone. Nije poznato ni gdje se danas nalazi i zašto je očito, uprkos međunarodnom pritisku, uspjela završiti u nekoj fioci državnog tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79