Ko se sjeća akcije “Zadruga”? Stotine osumnjičenih, tridesetak optuženih i za sada dvoje osuđenih

Aktivnostima u okviru predmeta “Zadruga”, koje su etiketirane kao jedna od najvećih poslijeratnih istraga zbog pranja novca u Sarajevu i šire, obuhvaćeno je više od 400 i optuženo više od 30 osoba, da bi dvije i po godine poslije samo dvije osobe prihvatile sporazum o priznanju krivnje.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u januaru 2018. godine, dok je funkciju glavne tužiteljice obnašala Dalida Burzić, saopćilo da se u okviru predmeta “Zadruga” radi na jednoj od najvećih i najopsežnijih istraga organiziranog kriminala vezanog za pranje novca i utaju poreza.

Kako nam je to potvrđivano iz više izvora, nedugo prije nego što su trebala da započnu hapšenja u okviru predmeta “Zadruga” počeli su pritisci na postupajuće tužitelje, s ciljem da odustanu od planiranih aktivnosti ili da izmijene pravnu kvalifikaciju krivičnih djela.

Provođenje aktivnosti vezanih za predmet “Zadruga” nastavljeno je istim tempom nakon što je na poziciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izabrana Sabina Sarajlija, iako je odgovornost za kočenje procesa ranije velikim dijelom adresirana na Dalidu Burzić.

Dvije presude u okviru predmeta “Zadruga”

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da je optužnica u predmetu “Zadruga” podignuta 28. januara 2019. godine, da su optužene 32 osobe i četiri firme, da je suđenje u toku te da je pod istragom u ovom predmetu još blizu 400 osoba.

“Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je Sporazume o priznanju krivnje kojim su optuženi u predmetu ‘Zadruga’ Alija Gadžo i Ejub Fako oglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po jedne godine zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Oduzeto je više od pola miliona maraka koji su prethodno uplaćeni na račun Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

“Osuđeni su za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja jer su kao odgovorne osobe firme ‘Ans drive’ vršili nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju ‘Leading’ za fiktivan angažman studenata”, stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Navode da su novac uplaćen na račun agencije optuženi Enisa i Sanel Đalić podizali u gotovini i umanjen za proviziju, putem posrednika, predavali odgovornim osobama firme Gadži i Faki.

Tri presude u okviru predmeta “Zadruga 2”

Azra Bavčić iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazala je za Klix.ba da je u okviru predmeta “Zadruga 2” istragom obuhvaćeno 111 osoba.

“U prethodnom periodu, podignute su tri optužnice protiv šest osoba. U međuvremenu, tri osobe su pravosnažno osuđene, a trajno oduzeto i uplaćeno u budžet više od 28 hiljada maraka”, kazala nam je Bavčić.

Bavčić tvrdi da postupajući tužioci intenzivno rade na oba predmeta u cilju donošenja konačnih tužilačkih odluka u narednom periodu.

“Treba naglasiti da je riječ o kompleksnim predmetima s više stotina osumnjičenih i velikom količinom dokaza, koji iziskuju ogromne ljudske i materijalne resurse zbog čega istraga još nije okončana u odnosu na sve osumnjičene”, kazala je Azra Bavčić za Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79