Ko su žene iz BiH za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu (FOTO)

To je zahtjev za provođenje zakona širom svijeta za pronalaženje i privremeno hapšenje osobe do izručenja, predaje ili slične radnje.

Liste su duge, nepregledne i pune poznatih imena, a među stotinu osoba iz BiH sa oznakom “crveno” Interpola-a nalazi se i pet žena. Na listama su pojedinci koji od zakona bježe i niz godina.

Od 100 državljana BiH – Interpol traga za 95 muškaraca i pet žena. U nastavku donosimo detalje o njima koje je objavila ova organizacija.

Sandra Kahrić je rodom iz Bosanske Gradiške. Rođena je 13. septembra 1982. godine, a država koja traži njeno hapšenje i izručenje je Francuska.

Krađa, prevara, ugrožavanje zdravlja djeteta, pokušaj prevare i provale su optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Njen suprug tvrdi da je njen identitet ukraden, te da ona živi u Parizu i bavi se prodajom automobila. U izjavi za bh. medije, njen suprug Nenad Đorđević je rekao da je on slučaj prijavio Ambasadi BiH u Francuskoj, da ona sada ne može putovati nigdje – jer ne može izvaditi dokumente koje koristi njena snaha Jagoda Aleksić.

Đorđević kaže da su svi podaci koji se nalaze na crvenoj potjernici tačni, ali da se iza njih krije potpuno druga osoba.

Slavojka Marinković ima 54 godine. Rođena je u Laktašima 13. januara 1967. godine. Država koja traži njeno izručenje je Bosna i Hercegovina.

“Nezakonito lišenje slobode” joj se stavlja na teret na stranici Interpola.

Podsjećamo, ona je sa suprugom Milenkom, osuđena za okrutno ponašanje prema Njemici Betini Signer, koja je bila zatvorena godinama na njihovom imanju u selu Karavlasi kod Kalesije. Nakon otkrića o zlostavljanju njemačke djevojčice, koju su tretirali kao robinju, u Opštinskom sudu u Kalesiji Milenko Marinković je, poslije sporazumnog priznanja krivice, osuđen na dvije godine zatvora, a njegova supruga Slavojka na 18 mjeseci.

Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. maja 2012. godine u zaseoku Karavlasi držao zatvorenu Betinu Signer, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne povrede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove. Slučaj koji je šokirao svjetsku javnost otkriven je 15. maja 2012. godine, kada ga je policiji prijavio Sead Makalić, stanovnik susjednog sela Gojčin, piše N1.

Višnja Aćimović rođena je 12. aprila 1972. godine. Iz Kladnja je, a traži je Bosna i Hercegovina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Aćimović se tereti da je, zajedno s više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u čijoj se neposrednoj blizini nalazio logor “Sušica” (opština Vlasenica), svjesno i voljno učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

Nalazi se u Srbiji gdje joj je u decembru 2020. godine počelo suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu. Krivicu je negirala.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Aćimović početkom februara 2017. godine, a kasnije je za njom raspisana potjernica zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Slobodanka Tošić iz Sarajeva rođena je 7. marta 1986. godine. Bosna i Hercegovina je zemlja koja traži njeno hapšenje i izručenje.

Optužbe protiv nje su udruživanje u svrhu činjenja krivičnih djela i ubistvo u pokušaju sa saučesništvom.

Ona je najpoznatija osoba na ovom spisku, budući da je bivša Miss fotogeničnosti BiH i Playbojeva zečica. Ona je osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale. Uhapšena je u akciji “Lutka”, ali je uspjela pobjeći. Mediji navode da ima i državljanstvo Srbije.

Aldijana Dizdarević je iz Velike Kladuše. Rođena je 15. januara 1986. godine, a država koja traži njeno izručenje je BiH. Razlog – pokušaj ubistva.

Međunarodna potjernica za njom raspisana je po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću u oktobru 2015. godine. Osumnjičena je da je 14. septembra 2011. uveče u mestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške povrede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79