Ko želi upravljati Drinom narednih 50 godina?

Ko želi upravljati Drinom narednih 50 godina?


 

Državni Ustavni sud će na plenarnoj sjednici koja će biti održana 19. i 20. januara donijeti i rješenje o neizvršenju ranije odluke suda u vezi sa radom Komisije za koncesije BiH, a koja se tiče korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

Ustavni sud je na sjednici održanoj 16. jula 2021. godine donio djelomičnu odluku o dopustivosti i meritumu odlučujući po zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između države BiH i njenog entiteta Republike Srpske.

Tada je utvrđeno da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje koje je donijela Republika Srpska.

 

 

Zbog toga je tada naloženo državnoj Komisiji za koncesije da najkasnije u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja u vezi sa dodjelom koncesija piše Klix.

Predmet djelomične odluke suda bilo je utvrđivanje uslova za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini, na području općine Foča te koncesiji za izgradnju hidroelektrane “Paunci”, također na rijeci Drini.

Državni zastupnici u svom zahtjevu Ustavnom sudu BiH su istakli da entiteti nemaju pravo upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, što uključuje i uspostavljanje koncesije na državnoj imovini.

Ono što vlasti RS-a zapravo namjeravaju uraditi jeste da raspolažu državnom imovinom, što je u ovom slučaju vodni potencijal rijeke Drine, prije no što se dugogodišnji problem državne imovine riješi zakonom koji treba donijeti Parlament BiH.

Donošenjem problematičnih odluka, Vlada RS-a već dugo godina kontinuirano radi na izlaganju države političkoj i međunarodnopravnoj krizi.

Izgradnja tri objekta unutar planiranog projekta “Gornja Drina”, koštao bi skoro milijardu KM (dio koji finansira manji bh. entitet), a iz RS-a su istakli kako je pitanje koncesija odvojeno od pitanje države imovine jer takav zakon već postoji.

Osporena odluka Vlade RS-a u članu 5. propisuje da se koncesije dodjeljuju na period od 50 godina.

Ustavni sud je naglasio kako je već donio odluku o specifičnosti državne imovine te da ona obuhvata i javna dobra poput morske vode i morskog dna, riječne vode i riječnih korita, jezera, planina i drugih prirodnih bogatstava.

“Kao takvo, javno dobro može biti izuzeto iz javnog prometa zbog svog značaja jer je to jedini način da bude sačuvano i zaštićeno”, navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Sud ističe da nije opravdanje RS-a tvrdnja da se radi o “unutrašnjim vodama na teritoriju RS-a” jer se sve to opet nalazi na teritoriji države BiH.

(VIDEO) Evo kako političari profitiraju na krivoj Drini

“U smislu pojma titulara državne imovine ne postoje neke apstraktne ‘vanjske vode’, da bi onda zakonodavac mogao da pravi razliku u odnosu na ‘unutrašnje vode’ na teritoriji Republike Srpske koje su njegova imovina”, naglašeno je u odluci.

Budući da Zakon o koncesijama ne sadrži posebne odredbe kojima bi bio utvrđen i ovlašteni subjekt za pokretanje spora kada je u pitanju dodjela koncesija, postoji pravna praznina koju mora popuniti Ustavni sud.

Komisija za koncesije nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda pa će stoga sud ponovno 19. i 20. januara donijeti rješenje kojim se nalaže izvršenje odluke iz 2021. godine.

U isto vrijeme traje borba za državnu imovinu o čemu će Ustavni sud BiH ponovno morati odlučivati jer vlasti iz manjeg bh. entiteta nakon osporenih odluka, samo donesu druge istog sadržaja i uporno insistiraju da im se da na raspolaganje ono što je državno.

Ne ohrabruju ni poruke političara da će se popustiti RS-u kako bi se radili “projekti” jer u nekom grmu kod rijeke Drine definitivno leži zec i lijepo upakovan narativ elektroenergetskih projekata više ima veze sa otimanjem državnog vlasništva i krpljenjem budžetskih rupa te vraćanjem dugova manjeg bh. entiteta, no što ima sa interesom građana da žive u državi u kojoj se pravni poredak poštuje i ne ignorira.

Nameće se pitanje ko će pobijediti u šahovskoj partiji borbe za državnu imovinu, jer postoje brojne mogućnosti kako se igrati države i predstavljati stvari u potpunosti drugačije no što je njihova stvarna sadržina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija