Koje je najčešće krivično djelo u Sarajevu?

Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo je izvještaj o radu i rezultate rada u toku prethodne, 2022. godine.

Kantonalno tužilaštvo KS ostvarilo je kolektivnu godišnju normu od o 121,69 posto čime su ispunili većinu postavljenih ciljanih rezultata.Tužilaštvo KS je u 2022. godini podiglo 1.084 optužnice protiv 1.311 osoba.

Za organizirani, privredni kriminal i korupciju podignuto je 90 optužnica protiv 169 osoba. Od toga, za koruptivna krivična djela 46 optužnica, za privredni kriminal 41, dok su za organizirani kriminal podignute tri optužnice.

I u protekloj godini nastavljen je trend oduzimanja nezakonito stečene imovine. Tako je vrijednost trajno oduzete imovine 3.362.883,97 KM, dok je neriješenih predmeta 7.672.

Kako je dalje navedeno u godišnjem izvještaju Kantonalnog tužilaštva KS, neke od značajnijih optužnica koje su potvrđene u protekloj godine su optužnica protiv 21 osobe zbog fingiranja saobraćajnih nezgoda, gdje su među optuženima i četiri policajca MUP-a KS.

Što se tiče strukture podignutih optužnica općeg kriminaliteta i maloljetnika, najviše je podignuto za izvršenje krivičnih djela “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Potvrđena je i optužnica protiv tržišnih inspektora zbog koruptivnih krivičnih djela, ali i Federalne ministrice Zore Dujmović zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika. Zbog zloupotrebe položaja optužen je bivši ministar u Federalnoj vladi Perica Jelečević.

Optuženo je i 15 osoba zbog krivičnih djela iz oblasti zaštiteo koliša i to krađe državne i privatne šume na području Kantona Sarajevo i Konjica, te koruptivnih radnji u vezi sa nezakonitomsječom šume, koje su oštetile javna preduzeća za više od milion maraka.

Zbog prevara u službi i krivotvorenje službene ispraveoptužen je i Jasenko Tufekčić, bivši delegat i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta

Optužen je i vlasnik “Vatre” zbog utaje poreza u iznosu od 457.739 KM. U sklopu predmeta “Zadruga” optuženo je osam osoba. Također, u protekloj godini podignute su optužnice i protiv Kenana Crnkića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, bivšeg glavnog likvidatora Službe za zapošljavanje KS Seada Đurđevića i optužnica protiv organizirane grupe koja je za 180 osoba koje nisu imale položen vozački ispit pribavila vozačke dozvole.

Neke od značajnih optužnica, koje su rezultat kompleksnijih istraga Odjela općeg kriminala su optužnica zbog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79