Kojović u klin, Vulić u ploću: Izolacija Dodika i klimoglavci strancima

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osudio je izjavu zastupnika Naše stranke, Predraga Kojovića, optužujući ga za političko neznanje i neprihvatljivo udvorištvo prema međunarodnoj zajednici.

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović rekao je za BHRT da vlast stranaka partnera na nivou BiH više ne postoji. Kojović smatra da će na političkoj sceni doći do promjena, do intervencije međunarodne zajednice.

“Očekujem da i domaće pravosuđe donese neke odluke koje mogu uticati na to ko učestvuje u vođenju ove zemlje”, istakao je Kojović.

Dodao je da je sve više ljudi koji misle da ne treba više razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Treba ga izolovati, na neki način prekinuti davanje pojasa za spasavanje pregovorima. Treba sačekati da se ovaj sudski proces završi, kakve će imati posljedice.

Spremaju se i nove sankcije koje će ciljati ljude oko njega”, izjavio je Kojović.

Sanja Vulić, članica Kluba, naglasila je da Kojovićeva izjava o “koaliciji” s međunarodnom zajednicom pokazuje nedostatak političkog razumijevanja, budući da na nivou BiH nema formalnih koalicija već partnerskih odnosa među političkim strankama.

Vulić je dodala da je posebno zabrinjavajuće što je Kojović otkrio detalje razgovora s međunarodnim predstavnicima, implicirajući da su mu oni dali smjernice za političko djelovanje. Također, osudila je Kojovićev poziv na izolaciju predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, te uplitanje u unutrašnje političke procese Bosne i Hercegovine.

Kojovićeva izjava, prema Vulić, samo potvrđuje tvrdnje iz Republike Srpske o nedovoljnoj neovisnosti pravosuđa i uplitanju međunarodne zajednice u političke procese u BiH.

Kritike su se također usmjerile prema pravosudnim organima BiH, optužujući ih za nedostatak nepristranosti i slijepu poslušnost prema međunarodnoj zajednici.

Na kraju, Vulić je nazvala Kojovića “naivnim i nezrelim političarem” te istaknula potrebu za poštivanjem zakonodavne i izvršne vlasti u BiH bez međunarodnog uplitanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79