Koliko dronova snima BiH

Koliko dronova snima BiH


Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) od septembra 2020. godine pa sve do novembra ove godine u evidenciju dronova upisala je 213 ovih letjelica, čiji vlasnici su podnijeli zahtjev za njihov upis, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz BHDCA.

Naime, Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima propisano je da vlasnik, odnosno operator drona čija masa prije polijetenja iznosi od 249 grama do 25 kg ima obavezu upisa drona u evidenciju BHDCA.

“Što se tiče procedure, ona podrazumijeva da vlasnik ili operator drona podnese zahtjev za upis drona u evidenciju i uz njega priloži odgovarajuću dokumentaciju, kao i ovjerenu izjavu o vlasništvu drona”, navode iz BHDCA.

Dodaju da, kada je riječ o posebnim dozvolama, postoje određeni izuzeci.

“BHDCA izdaje posebna odobrenja za izvođenje letačkih operacija dronom u slučajevima da operator drona namjerava da odstupa od bilo kog ograničenja propisanog Pravilnikom. Operator drona je odgovoran za bezbjedno letenje drona. Izvođenje operacija, osim sa navedenim pravilnikom i tehničkom dokumentacijom drona, mora biti usklađeno i sa drugim propisima koji se odnose na bezbjednost, privatnost, zaštitu podataka, materijalnu odgovornost i zaštitu životne sredine”, navode iz BHDCA.

Kako dodaju, ukoliko se operacije dronom obavljaju u zoni aerodroma, potrebna je, osim odobrenja BHDCA, i saglasnost nadležne jedinice kontrole vazdušnog saobraćaja.

Naime, nadzor nad primjenom ovog pravilnika kao i samom upotrebom dronova vrše inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

“Svako nepridržavanje uslova i svako kršenje zabrana propisanih Pravilnikom povlači odgovornost vlasnika i obavezu Direkcije da postupi u skladu sa Zakonom o civilnom vazduhoplovstvu BiH, zakonima kojim se uređuje funkcionisanje organa uprave Bosne i Hercegovine, te Pravilnikom o nadzoru u civilnom vazduhoplovstvu, i preduzme mjere za nepridržavanje i kršenje zabrana”, navode iz BHDCA.

Prema njihovim riječima, ukoliko službeno lice utvrdi da je vlasnik drona ugrozio bezbjednost i na bilo koji drugi način prekršio propisane uslove, može da suspenduje, povuče ili ukine odobrenje, potvrdu i bilo koji drugi dokument koji je izdat od strane BHDCA”, navode oni, dodajući da do sada nije izrečena nijedna mjera za vlasnike dronova.

“Ovim putem pozivamo sve vlasnike dronova u BiH koji još nisu podnijeli zahtjev za upis drona u evidenciju da to učine. Takođe, potrebno je i poštivanje ostalih propisanih uslova i zahtjeva kako ne bi dolazilo do narušavanja, prije svega, bezbjednosti letenja ili prouzrokovanja materijalne štete”, ističu iz BHDCA.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija