Koliko dronova snima BiH

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) od septembra 2020. godine pa sve do novembra ove godine u evidenciju dronova upisala je 213 ovih letjelica, čiji vlasnici su podnijeli zahtjev za njihov upis, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz BHDCA.

Naime, Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima propisano je da vlasnik, odnosno operator drona čija masa prije polijetenja iznosi od 249 grama do 25 kg ima obavezu upisa drona u evidenciju BHDCA.

“Što se tiče procedure, ona podrazumijeva da vlasnik ili operator drona podnese zahtjev za upis drona u evidenciju i uz njega priloži odgovarajuću dokumentaciju, kao i ovjerenu izjavu o vlasništvu drona”, navode iz BHDCA.

Dodaju da, kada je riječ o posebnim dozvolama, postoje određeni izuzeci.

“BHDCA izdaje posebna odobrenja za izvođenje letačkih operacija dronom u slučajevima da operator drona namjerava da odstupa od bilo kog ograničenja propisanog Pravilnikom. Operator drona je odgovoran za bezbjedno letenje drona. Izvođenje operacija, osim sa navedenim pravilnikom i tehničkom dokumentacijom drona, mora biti usklađeno i sa drugim propisima koji se odnose na bezbjednost, privatnost, zaštitu podataka, materijalnu odgovornost i zaštitu životne sredine”, navode iz BHDCA.

Kako dodaju, ukoliko se operacije dronom obavljaju u zoni aerodroma, potrebna je, osim odobrenja BHDCA, i saglasnost nadležne jedinice kontrole vazdušnog saobraćaja.

Naime, nadzor nad primjenom ovog pravilnika kao i samom upotrebom dronova vrše inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

“Svako nepridržavanje uslova i svako kršenje zabrana propisanih Pravilnikom povlači odgovornost vlasnika i obavezu Direkcije da postupi u skladu sa Zakonom o civilnom vazduhoplovstvu BiH, zakonima kojim se uređuje funkcionisanje organa uprave Bosne i Hercegovine, te Pravilnikom o nadzoru u civilnom vazduhoplovstvu, i preduzme mjere za nepridržavanje i kršenje zabrana”, navode iz BHDCA.

Prema njihovim riječima, ukoliko službeno lice utvrdi da je vlasnik drona ugrozio bezbjednost i na bilo koji drugi način prekršio propisane uslove, može da suspenduje, povuče ili ukine odobrenje, potvrdu i bilo koji drugi dokument koji je izdat od strane BHDCA”, navode oni, dodajući da do sada nije izrečena nijedna mjera za vlasnike dronova.

“Ovim putem pozivamo sve vlasnike dronova u BiH koji još nisu podnijeli zahtjev za upis drona u evidenciju da to učine. Takođe, potrebno je i poštivanje ostalih propisanih uslova i zahtjeva kako ne bi dolazilo do narušavanja, prije svega, bezbjednosti letenja ili prouzrokovanja materijalne štete”, ističu iz BHDCA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79