Koliko je poslodavaca iskoristilo neoporezivu pomoć od 2520 KM radnicima?

Koliko je poslodavaca iskoristilo neoporezivu pomoć od 2520 KM radnicima?


U Federaciji Bosne i Hercegovine niko ne posjeduje službene podatke o tome koliko je poslodavaca iskoristilo mogućnost isplate neoporezive pomoći od 2520 KM radnicima.

Prema pisanju portala faktor.ba, Porezna uprava FBiH ne raspolaže traženim podacima jer poslodavci nisu dužni dostaviti te informacije. Riječ je o neoporezivim naknadama koje predstavljaju olakšice za poslodavce, na koje oni nisu obvezni plaćati doprinose, a zaposlenici nisu dužni plaćati porez na dohodak.

Federalni zastupnik i ekonomski analitičar Admir Čavalić postavio je pitanje jesu li poslodavci isplatili ovu pomoć sebi. Kako navodi, podatke je zatražio i od Ministarstva financija te očekuje odgovor. Smatra da bi bilo loše i čudno da nema službene evidencije o isplatama, te predlaže da neslužbenu evidenciju možda može pružiti Udruženje poslodavaca.

Bilo bi loše i čudno da nemamo službenu evidenciju. Neslužbenu nam možda može dati Udruženje poslodavaca. Podatke tražim jer su se i u Parlamentu i u javnosti pojavile polemike koliko je isplativa ova mjera. Pitam ko je vjerodostojan izvor koji prati ove podatke i kako se to evidentiralo. Jednostavno, jeste li dali pomoć ili ne? – kazao je Čavalić.

Čavalić naglašava važnost ove uredbe dok se ne donesu novi fiskalni zakoni, što ne očekuje u skorijoj budućnosti zbog nedostatka online fiskalizacije i drugih potrebnih mjera. Inicirao je produženje uredbe o isplati pomoći od 1. jula, smatrajući je trenutno jedinim raspoloživim rješenjem za radnike i poslodavce, s obzirom na to da nije došlo do smanjenja stope doprinosa.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH također je potvrdio da nemaju podatke o isplatama jer ne vode evidenciju.

Nisam siguran da iko ima tu informaciju. Tražimo od federalne Vlade da, u najmanju ruku, produži ovu odluku kakva jest, iako smo predlagali bolja, fleksibilnija rješenja, ali i ovakva odluka je bolja nego nikakva. Radnici su se već pomalo naviknuli da dobivaju određeni iznos. Ako im to sada ukinete, nastat će nezadovoljstvo – poručio je Smailbegović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija