Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?

Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je direktno i indirektno koštala desetak milijardi maraka. Procjene ekonomista su da jedan dan djelimičnog zatvaranja privredu košta između 5 i 10 miliona maraka. Za ljekare ograničavanje i potpuna zabrana rada pojedinih djelatnosti u ovom trenutku su jedini način da se spriječi kolaps zdravstvenog sistema.

Pandemija koronavirusa utiče na cjelokupnu privredu, ali su daleko teže njene posljedice na male obrte, zanatlije, turizam i ugostiteljstvo nego na veće sisteme. Hedija Suzana Halilović, vlasnica picerije u Banjaluci, ne radi već dvije sedmice. Na nagovor svojih radnika sutra će pokušati sa šalterskom prodajom i dostavom. Nije sigurna da će se na ovaj način pokriti troškovi i moći isplatiti plate.

“Ovo je strašno. Ja mislim da je ovo strašno i da moji radnici neće znati za 10 dana kako da sebi kupe hljeb i mlijeko. Eto prosto rečeno opstanak je u pitanju. Nije više u pitanju hoćemo li imati goriva u autu, hoćemo li kupiti cigarete, popiti kafu. Nećemo imati za hranu,“ rekla je Halilovićeva.

Mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja pandemije vjerovatno su najviše pogodile ugostitelje koji su u zadnjih godinu dana morali otpustiti nekoliko hiljada radnika. Sada je, kažu, ugrožena egzistencija cijelog ovog sektora i preostalih zaposlenih u njemu.

“Mi smo baratali cifrom negdje oko 12-13 hiljada direktno zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Sada je spalo na 10 hiljada, a indirektno porodica sigurno 30 do 40 hiljada živi što u raznim oblastima koje su vezane isključivo za ugostiteljstvo,” istakao je iz Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” Goran Kurtinović.

Ekonomija ili zdravlje građana. Za ljekare nema dileme. Zdravlje i ljudski životi nemaju cijenu. Ali, za stavljanje pandemije pod kontrolu, poručuju, nisu dovoljne samo mjere.

“Mjere same epidemiološke, imunološke, profilaktičke su limitirane. Samo uz vakcinu zajedno kad homogeno djeluju, kad aktivno djeluju, to je moćno oružje u u zaustavljanju pandemije Covid-19. Same mjere mogu donekle donijeti rezultate, ali ne mogu same,” istakao je predsjednik Udruge imunologa BiH Jasenko Karamehić.

Kolike su finansijske štete od pandemije niko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i akciza bili su manji za 700 miliona KM. Gubici kompanija mjere se milijardama maraka.Bez posla su ostale desetine hiljada radnika. Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu zbog indolentnog ponašanja naših političara biti znatno teža od prošle.

„Teško je raditi precizne procjene troškova ove krize na dnevnom nivou mđutim vjerovatno je da je to u nekom rasponu od 5-10 miliona KM dnevno. Vjerovatno troškovi će na kraju biti i veći uzimajući u obzir da je riječ o globalnoj krizi,“ kazao je ekonomski analitičar Adnan Čavalić.

Nezadovoljni jučerašnjim zaključcima Štaba za vanredne situacije, kojima je produžena zabrana rada lokalima za još sedam dana, dok je tržnim centrima dozvoljen rad od 5. aprila, ugostitelji su za ponedjeljak u 17 časova najavili mirno protestno okupljanje u Banjaluci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79