Koliko nas je koštala rečenica: “Od ranije poznat policiji”

Koliko nas je koštala rečenica: “Od ranije poznat policiji”


Floskula “od ranije poznat policiji” koja košta života, dakle, radi se o višestruko osuđivanoj osobi i ranije poznato i policiji i tužilaštvu.

Koliko često čujemo „od ranije poznat policiji?”, i ubica iz Gradačca Nermin Sulejmanović je bio poznat policiji zbog raznih krivičnih dijela.

Treba li ova činjenica izazvati dodatni oprez?

“Policijski organi vode i ostale kriminalističke evidencije, evidencija osoba pod pojačanin nadzorom koja su sklona izvršenju raznih krivičnih djela od onih najjednostavnijih do onih najsloženijih. Kao što su krađe nasilnička ponašanja, izazivanje opće opasnosti. Policija mora prikupljati sva saznanja i dostavljati po našim važećim zakonima nadležnom Tužilaštvu”, kaže vahidin Munjić, v.d. direktora Federalne uprave policije.

Iako je iza sebe Sulejmanović imao veliki broj krivičnih dijela podjećamo Tužilaštvo TK je odbilo da ubici zabrani pristup žrtvi Nizami koja ga je prijavila.

Pa se postavlja pitanje je li „od ranije poznat policiji postala samo floskula”.

“To u samoj svojoj suštini ne znači ništa, niti znači u suštini da bi policija mogla bilo šta preduzeti bez obzira što je neko od ranije poznat policiji, da se tako izrazim”, smatra Nina Kisić, advokat piše Una.

“Kod nas u društvu se rado koriste određene fraze općenito, međutim u pravu je to nešto drugačije. Mora se sa zakonskom odredbom svakako tretirati ukoliko se radi o povratniku, ukoliko se radi o licu za koje se sumnja da bi ponovilo isto djelo postoje određene procedure kojih se i policija i Tužilaštvo moraju pridržavati”, pojasnila je advokatica Mirna Avdibegović.

Iako se moraju pridržavati, očigledno je da se to ne dešava, zaključujući po informacijama do kojih su stigli mediji, a ne policija. Propusti su tu, a da do njih više ne bi dolazilo, neophodne su promjene.

“Kako bi se izbjegle ove kataklizmične posljedice do kojih je došlo u petak u Gradačcu mislim da je to razvijanje sistema tajnih sigurnih kuća jer da je ubijena djevojka bila prebačena u sigurnu kuću recimo u Bihaću gdje je niko ne zna i gdje je počinilac ne bi mogao otkriti, postoji velika mogućnost da bi ova posljedica bila izbjegnuta”, dodala je Kisić.

Ovaj tragičan događaj se mora shvatiti kao alarm za promjene, poručuje struka.

“Treba mijenjati zakon, posebno u primjeni odredbi krivičnog zakona u vezi sa krivičnim djelom porodično nasilje, mora se tu nešto uraditi oko prijavljivanja, odnosno oko privilegije koja se daje osobi da svjedoči i li ne svjedoči”, kazala je Avdibegović.

Tri ubijene osobe, propusti pravosuđa, koje je prema trenutnim informacijama bilo na strani osobe koja je od ranije bila poznata policiji. Da li smo počeli pogrešno tumačiti to poznanstvo?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija