Kome smeta dječije igralište na Soukbunaru?

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2021. godinu za izgradnju i uređenje manjih javnih površina, dječijih i ciciban igrališta i sportskih ploha planirano je 500 hiljada maraka.

Veliki dio sredstava za ovu namjenu u proteklim godinama iskorišten je za izgradnju i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta formiranih na javnim površinama, a od te sume sve više se ulaže u obnovu i rekonstrukciju izgrađenih, ali zbog vandalizma pojedinaca devastiranih igrališta.

Na području općine Centar u posljednje dvije godine izgrađeno je preko 20 “ciciban” igrališta raspoređenih u svih 18 mjesnih zajednica, saopćeno je iz ove Općine.

Otuđivanje dijelova mobilijara

Nažalost, ove uređene javne površine su izložene stalnom devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara.

Gotovo svakodnevno se susrećemo sa polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljački, devastiranim drvenim klupama i betonskim postoljima.

Drastičniji primjeri takvog destruktivnog ponašanja su vidljivi u parku Jezero-Betanija, te na dječijim igralištima u Dalmatinskoj ulici i na Soukbunaru gdje su u proteklim danima gotovo u potpunosti uništena dječija igrališta i mobilijar.

Stvaranje ugodnog ambijenta

Općina Centar ulaže značajna finansijska sredstva u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta, ali se u praksi susreće sa stalnom potrebom izdvajanja budžetskog novca u obnovu, zbog čega ostaje manje sredstava za uređenje i drugih javnih površina, za koje sugrađani skoro svakodnevno upućuju zahtjeve i želje, navode.

Stoga je, poručuju i ove ustanove, osim zakonskog regulisanja i preciziranja nadležnosti, potrebno angažovanje šire društvene zajednice, prvenstveno na preventivnom djelovanju i uticaju na svijest mladih kako bi čuvali i štitili lijepo uređene javne površine za rekreaciju.

– Zbog njih i njihovog sretnijeg odrastanja za nadati se da će pojedinci, bez obzira čime su motivisani, prije nego krenu u uništavanje, razmisliti i zapitati se kome sve ovo treba. Vjerujemo da će poseban angažman na ovom planu preduzeti organi bezbjednosti, kao i savjeti mjesnih zajednica i aktivisti ekoloških i drugih organizacija civilnog društva – zaključuju iz Općine Centar.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79