Kome smeta Srpska pravoslavna crkva u Sarajevu?

Povodu inicijative „raseljenih“ Srba iz Sarajeva koji svojom inicijativom traže od Vlade Kantona Sarajevo izmjenu imena ulica da se vrate u stara imena „srpskih antifašista“ iz Drugog svjetskog rata, a sve kako navode da bi to bio dobar gest pomirenja, piše na početku saopćenja za javnost Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branioca „BOSNAE – ZELENE BERETKE“. 

Zato javno kažemo, dajemo svoj glas i poručujemo takvim zlonamjernim provokatorima koji žele ovakvim svojim postupcima napraviti gest „pomirenja“ kao što je to napravljeno na studentskom domu na palama Radovan Karadžić!

Kao prvo, nikada historija nije dokazala da su ti „antifašisti“ srpske nacionalnosti bili „narodni“ heroji, jer većina njih je bilo prvo u četnicima, a pri kraju rata prešli su u partizane.

Kao drugo, mi koji smo branili svoj grad od 92/95 dobro znamo sa kakvim smo se mi fašizmom borili i protiv koga smo se borili. Svoju nemoć u borbama sa nama po brdima oko Sarajeva pokazali ste svoj fašizam tako što ste ubijali civile. Ubili ste kao odmazdu 1.601  dijete, preko 15.000 civila ste ubili, više 35.000 civila ste ranili i napravili invalidima i za ovo niko od vas nije izjavio žaljenje ili izvinjenje da bi pokazali pravu gestu pomirenja!

Znate zašto? Zato što ste svi isti i čekate trenutak da ponovo to ponovite. 

Što se tiče imena ulice Zelenih Beretki u kojoj se nalazi naša Saborna pravoslavna crkva, kažemo naša jer smo je mi u toku agresije sačuvali, nije joj staklo niti jedno razbijeno (osim što ste je vi ”raseljeni” Srbi granatama gađali). Cijeli rat je crkva radila, pripadnici Zelenih beretki i drugi branioci Pravoslavci su cijeli rat u nju išli Bogu se moliti, svaki Pravoslavac koji je ostao u opkoljenom Sarajevu je išao nesmetano se Bogu moliti u nju… Mi u njoj i dan danas održavamo Parastos za naše poginule suborce Pravoslavce i civile Pravoslavce koje ste vi, raseljeni Srbi, ubili sa brda!

Zašto vam onda smeta ime što se naša crkva nalazi u našoj ulici? 

Niti jedna vlada skupština ili organ državni ne može, niti smije dirati imena naših ulica! Ako vi stvarno želite ”gestu pomirenja”, mi podržavamo svako pomirenje, ali neka krene od ulica ratnih zločinaca Draže Mihajlovića, Radovana Karadžića , Ratka Mladića i drugih! Javno vas pozivamo da pokažete  gest pomirenja sa vaše strane. Svi vi ”raseljeni Srbi” dobro znate ko je iz snajpera ubijao djecu u opkoljenom Sarajevu pa izvolite u državno tužiteljstvo. Idite i recite imena, i krenite čistiti vaše fašističke redove od  ubica djece – stoji u saopćenju za javnost.

(Hayat / Foto: Ilusrtracija)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments