Komesar Koričić poručio Moralesu: Ograničili smo kretanje migrantima, ali niste pojasnili zašto

Iako su vlasti USK-a ponijeli najveći teret za priliv izbjeglica sa vrlo ograničenom pomoći od drugih organa vlasti oni su također nametnuli određena ograničenja na kretanje- naglasio je Felipe Gonzales Morales

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales na kraju zvanične posjete BiH uputio je apel bh. vlastima na svim nivoima da zajedno rade na iznalaženju odgovora s državnog nivoa na migrantsku krizu. On je na press – konferenciji u Sarajevu izjavio da po pitanju upravljanja migracijama u BiH postoje pozitivni aspekti koji su u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, ali da se zbog nesaradnje vlasti ugrožavaju ljudska prava migranata i tražitelja azila.

Migranti slobodno ulaze iz Srbije u BiH, niko ih ne zaustavlja

Prilikom posjete BiH obišao je šest prihvatnih centara i uvjerio se u napore koji se ulažu da bi se stvorili uvjeti koji odgovaraju i djeci i porodicama za smještaj što, po njegovoj ocjeni nije slučaj i sa lokacijom na Vučjaku.

S druge strane, policijski komesar USK-a Mujo Koričić podsjeća da je Morales dobro identificirao glavni problem, a to je nedovoljan angažman državnih institucija, ali i to da ni u jednom momentu nije pomenuo aspekt sigurnosti u USK- koja je upitna zbog prekobrojnog broja migranata.

-Iako su vlasti USK ponijeli najveći teret za priliv izbjeglica sa vrlo ograničenom pomoći od drugih organa vlasti oni su također nametnuli određena ograničenja na kretanje- naglasio je Felipe Gonzales Morales, specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata.

(VIDEO) Pogledajte gdje spavaju migranti u Tuzli

-Vidio sam da je izaslanik spomenuo taj segment onemogućavanja dolaska migranata na područje USK-, a također nije rekao zbog čega se to radi. Prešutio je činjenicu da je upoznat da su migranti u prvih osam mjeseci počinili 162 krivična djela na području USK-a među kojima i najteža krivična djela, prešutio je i činjenicu da su migranti počinili 154 prekršaja po javnom redu i miru i još 620 incidenata u kojima su migranti učestvovali, kazao je Mujo Koričić, komesar policije USK-a, objavila je RTVUSK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments