Kompanija BAGS iz Vogošće krade vodu: Duguju preko 30 miliona KM

Inspekcija je u kompaniju BAGS svraćala prije tri godine. Konstatovali su da posjeduje dozvolu za eksploataciju iako je Agencija za vodno područje rijeke Save dozvolu izdala ViK-u. U Ministarstvu privrede KS se ipak pozivaju na inspekcijski nadzor koji ovaj problem uopće ne rješava

Piše: Branka Mrkić-Radević

Trideset miliona konvertibilinih maraka dug je kompanije BAGS-Energotehnika iz Vogošće za eksploataciju vode za koji se očekuje da će u narednih nekoliko godina postati pravosnažno presuđen. To je tek zabilježeni dug za registrovanu količinu vode, jer od 2018. godine BAGS vodu iz Peračkog vrela uzima nelegalno.

Pisali smo da je tadašnji premijer (tada član SDA) Elmedin Konaković u februaru 2018. ukinuo odluku o tome da kompanije mogu zahvatati vodu bez potpisane koncesije

Od tada, nema precizne evidencije o tome koliko BAGS uzima vode, jer to svakako radi nezakonito. To znači da se na ovaj dug od 30 miliona KM treba dodati suma za eksploatisanu vodu čija se količina danas teško može dokazati.

U isto vrijeme, dok BAGS vodu uzima potpuno nezakonito i na tome zarađuje, inspekcije ga zaobilaze u širokom luku. Kantonalna inspekcija nije nadležna za količine iznad 10 L/s. Tu količinu kontroliše federalna vodna inspekcija. Ali inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u okviru koje djeluje federalna vodna inspekcija posljednji put u BAGS-u su bili prije tačno tri godine – 24. aprila 2019. godine.

Tri godine dakle kompanija koja je u većinskom vlasništvu Kantona Sarajevo (67%) nelegalno crpi vodu i inspekcije je u tome uopšte ne ometaju.

Kada su u aprilu 2019. godine federalni inspektori kontrolisali zakonitost zahvatanja vode sa izvorišta Peračko vrelo, zaključili su kako BAGS posjeduje dozvolu Agencije za vodno područje rijeke Save u količini od 120 L/s. BAGS je u to vrijeme već godinu dana vodu uzimao nezakonito.

-Inspekcijskim zapisnikom konstatovane su nepravilnosti koje se odnose na neplaćanje posebnih vodnih nakanada za korištenje voda, zbog čega su subjektu nadzora izdati prekršajni nalozi shodno članu 204. Zakona o vodama, u iznosu od 5.500 KM – kažu za Žurnal iz federalne inspekcije.

Nejasno je kako bi Agencija uopće mogla izdati dozvolu kada BAGS nema potpisanu koncesiju sa Kantonom Sarajevo. No, dozvola svakako nije izdata BAGS-u već JP Vodovod i kanalizacija, kojem BAGS prodaje većinu eksploatisane vode.

ViK, dakle, ima dozvolu Agencije, BAGS eksploatiše pa preprodaje ViK-u, a Agencija i inspekcije sve to nijemo posmatraju. U Ministarstvu privrede KS se ipak pozivaju na inspekcijski nadzor koji ovaj problem uopće ne rješava.

Krajem 2020. godine  Skupština Kantona Sarajevo usvojila je sedam zaključaka kojima se trebala djelimično regulisati oblast eksploatacije prirodnih resursa. U februaru 2021. Vlada KS usvaja zaključak kojim se BAGS-Energotehnika izuzima od primjene tačke broj šest kojom se zabranjuje davanje novčanih sredstava dužnicima:

-Zabranjuje se Vladi KS i resornim ministarstvima da dodjeljuju poticaje i kapitalne transfere, te ostala javna sredstva svim fizičkim i pravnim licima koja imaju dug po osnovu naknada za koncesije ili koriste prirodno bogatstvo bez potpisanog ugovora o koncesiji – navedeno je u tački šest iz koje se BAGS izuzima piše Žurnal

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79