Kompanija iz Istočnog Sarajeva tuži Centralnu banku za prevaru

irma “Građenje” d.o.o. iz Istočnog Sarajeva pripremila je tužbu protiv Centralne banke BiH jer smatra da je prevarena u poslu vrijednom oko milion KM.

Naime, firma “Građenje” d.o.o nakon sprovedenog postupka javne nabavke iz septembra 2018. godine za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Filijale CB BiH u Palama odabrana je kao najpovoljniji ponuđač.

Da je tako, govori i činjenica da je Centralna banka na adresu firme “Građenje” d.o.o. 12. oktobra 2018. godine dostavila i obavještenje i odluku da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega, shodno odlukama i zahtjevima Centralne banke BiH, počinje i opremanje poslovnog prostora koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Nakon toga, odnosno nakon što je poslovni prostor izgrađen i opremljen, kako kažu u kompaniji “Građenje” d.o.o, nastupa faza “čudnih poremećaja u poslu”.

Prvo, interna revizija CB BiH daje primjedbe na ovaj ugovor i to na način da se nabavka građevine i opremanje iste nisu mogli vršiti kroz jednu nabavku, poslije čega CB BiH i “Građenje” d.o.o. 23. maja 2019. godine potpisuju zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi sa formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu interne revizije, odnosno da se postupak poslovnog prostora i njegovo opremanje razdvoje.

Poslije toga CB BiH raspisuje novi javni poziv, na koji se firma “Građenje” d.o.o pojavljuje kao jedini ponuđač, međutim CB BiH odbija njegovu ponudu kao neprihvatljivu. Ponuda firme “Građenje” d.o.o u ponovljenom postupku bila je na iznos od 987.862,01 KM sa PDV-om. Prema nezvaničnim informacijama, CB BiH priprema i treći javni poziv za ovu nabavku koji će biti raspisan uskoro.

“Na osnovu odluke CB BiH da sam najpovoljniji ponuđač, ušao sam u taj posao smatrajući da je Centralna banka BiH kredibilan i ozbiljan partner i da neće biti problema. U opremanje i izgradnju poslovnog prostora za potrebe CB BiH uložio sam svoj novac, podigao kredite i sada trpim štetu jer nas Centralna banka BiH ignoriše. Iscrpili smo svu mogućnost pregovora s njima i ništa nam ne preostaje nego tužba koja je u pripremi i vrlo brzo će biti podnesena”, rekao je Zoran Popić, vlasnik kompanije “Građenje” d.o.o.

On ističe da i dalje ponašanje Centralne banke BiH njemu pričinjava štetu, ali i štetu za samu Centralnu banku BiH, jer svojim nečinjenjem produžuje trenutno zakup poslovnog prostora za svoj smještaj koji je inače u privatnom aranžmanu, što, kako kaže Popić, ima “i neke druge konotacije”.

“Sa naše strane urađeno je sve onako kako postupak nalaže i po zahtjevima Centralne banke BiH, ali posao nije završen. Imali smo spreman i usaglašen tekst notarskog ugovora i na kraju ništa. Smatramo da smo prevareni i konačnu riječ na kraju će dati sud, jer smo mi uložili svoj novac i imali odluku o najpovoljnijem ponuđaču, a posao na kraju nije sklopljen”, rekao je Popić.

Prema nezvaničnim informacijama, trenutno Centralna banka BiH za smještaj Filijale CB BiH u Palama mjesečno i dalje plaća oko 5.000 KM i pored toga što je odluka o kupovini zgrade donesena prije više od tri godine.

U Centralnoj banci BiH pokušali smo dobiti odgovor na pitanje zbog čega su odustali od nabavke poslovnog prostora u Palama, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79