Kompanijama 500 miliona eura da povećaju proizvodne kapacitete granata

Europska komisija je objavila značajnu inicijativu dodjele financijskih sredstava u iznosu od 500 miliona eura putem Aktom o proizvodnji streljiva (ASAP) kompanijama s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta na 2 miliona granata godišnje do kraja 2025. godine.

Ovaj korak rezultat je procjene pristiglih ponuda, kojom je Komisija odabrala 31 projekt s ciljem pomoći europskoj odbrambenoj industriji u unapređenju proizvodnje i spremnosti streljiva.

Projekti koji su odabrani obuhvataju pet ključnih područja: eksplozivi, barut, topničke granate, projektili te certifikacija ispitivanja i obnove. Značajan dio sredstava, oko tri četvrtine, bit će usmjeren na podršku u području baruta i eksploziva, koji su ključni elementi proizvodnje topničkih granata.

Kroz ASAP program, podržat će se projekti koji omogućavaju povećanje godišnjih proizvodnih kapaciteta za više od 10.000 tona baruta i više od 4300 tona eksploziva.

Uz to, Europska komisija pokrenula je i program rada za instrument za jačanje europske odbrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) te četvrti godišnji program rada Europskog fonda za obranu (EDF). Budžet ovih programa zajedno iznosi gotovo 2 milijarde eura.

Ovi koraci prema jačanju europske odbrambene tehnološke i industrijske baze predstavljaju važan dio šire strategije nakon donošenja prve industrijske strategije za europsku odbranu (EDIS) i povezanog prijedloga za europski program odbrambene industrije (EDIP).

Ova inicijativa naglašava opredjeljenje Europske unije za jačanje domaće proizvodnje streljiva i odbrambene industrije, što će imati značajan utjecaj na povećanje europske sigurnosti i konkurentnosti na svjetskoj razini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79