Komšić: Glas građana BiH dobit će na važnosti, HDZ neće podmetati ambicije trećeg entiteta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, iznio je svoje mišljenje o  izmjenama Izbornog zakona, nametnutim od strane visokog predstavnika, ističući da će te promjene dugoročno osigurati poštene izbore u zemlji.

Komšić je za Klix.ba izjavio da će biti potrebno vremena da se vide svi efekti izmjena, ali trenutno izgleda kao da će glas građana Bosne i Hercegovine imati veću težinu nego ranije, jer će se manje manipulisati glasovima.

Dodao je da je za BiH dobro što pravi korak naprijed u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te što HDZ više nema mogućnost podmetanja svojih političkih ambicija u vidu trećeg entiteta radi zaštite izbornog integriteta.

Komšić je naglasio da je sada vrijeme da se posvetimo drugim zakonima koji su neophodni za otvaranje pregovora.

Podsjetimo, izmjene Izbornog zakona obuhvataju poboljšanje integriteta i nadzora glasovanja, veću transparentnost registracije birača, jasniju zaštitu ljudskih i građanskih prava te sprečavanje manipulacije biračima.

Cilj je osigurati nesmetano provođenje izbora uz pravodobno osiguranje sredstava i poboljšane definicije nadležnosti, integriteta i neovisnosti Centralne izborne komisije.

Ove izmjene predstavljaju korak naprijed ka stvaranju fer i transparentnog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, što je ključno za dalji napredak zemlje ka evropskim integracijama i jačanju demokratskih institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79