Komšić: Lagumdžiji ako ne izađe na usta, izaći će na drugu stranu

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH jutros je bio gost na BHRT-u.

-Činjenica jeste da borba palestinskog naroda za svoju državu traje decenijama. Bojim se da sve što se dešava tamo je samo početak većeg sukoba u kojem će, nažalost, civili i na jednoj i na drugoj strani najviše ispaštati, komentirao je Komšić sukob na Bliskom istoku, te nastavio:

-Izrael će surovo odgovoriti, nažalost, najveću cijenu će platiti narod u Gazi.

Onaj ko pažljivije prati vidio je da je Izraelska vojska pojačala vojne prisustvo na granici u regionu.

I kod nas se reflektuje sve to.

To što Hamas radi, to su očajni ljudi, oni ovakvim vrstama napada i teroriziranjem civila pokušavaju potaknuti arapske države da se uključe u konflikt.

-Nije moguće da se iz BiH čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku. Stavovi koji se iznose izgledaju neoprezno i ishitreno. Gospođa Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku na društvenim mrežama, ne obazirući se na patnje palestinskog naroda”, kazao je Komšić.

Komentirao je i optužbe od strane šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana nakon istupa u UN-u.

-Čini mi se da sam u govoru u UN-u iznosio činjenice, to što se nekome nije svidjelo da čuje istinu, to je njegov problem. Nije tu bilo stavova, osim što sam rekao da UN mora podržati BiH, a ostalo na što su se žalli bile su činjenice.

Osvrnuo se i na optužbe ambasadora pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

-Lagumdžija ko Lagumdžija, to mora izaći iz njega. Ako ne izađe na usta, izaći će na drugu stranu. On voli da se pravi pametnim.

Mi ne možemo postići koncenzus oko smjene Lagumdžije, jer gospodin Bećirović neće sigurno za to glasati. Čak se i Bećirović u neformalnom razgovoru složio sa mnom da je njegov istup bio neprimjeren.

Komšić je kazao da je žalba bh. agentica na odluku Suda zaljudska prava u slučaju “Kovačević” uzaludna, jer se ne može ulaziti u meritum presude.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79