Konačno dočekali: Novi poboljšani uvjeti liječenja za onkološke pacijente u Tuzli

Konačno dočekali: Novi poboljšani uvjeti liječenja za onkološke pacijente u Tuzli


U Tuzli je nedavno završena jedna od najvećih humanitarnih akcija u Bosni i Hercegovini, kojom su onkološki pacijenti dobili nove, humane uvjete za liječenje.

Kruna ovog projekta je otvorenje potpuno renovirane dnevne bolnice pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla.

Do sada su pacijenti iz Tuzlanskog kantona i okolnih područja bili primorani liječiti se u neadekvatnim uvjetima. Ovu situaciju prepoznali su bh. influenseri i nevladine organizacije, koji su uz podršku društveno odgovornih kompanija pokrenuli akciju prikupljanja sredstava. Za kratko vrijeme prikupili su značajne donacije, a društveno odgovorne kompanije pridonijele su radovima i novčanim sredstvima.

Nakon nekoliko mjeseci radova, potpuno su rekonstruirani dnevna bolnica, poliklinički dio Klinike za onkologiju i radioterapiju, te Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija. Sadašnji kapacitet dnevne bolnice iznosi 20 kreveta, uz dodatne smještajne kapacitete za ukupno 30 pacijenata.

“Ovo je ostvarenje snova za naše pacijente. Novi kapaciteti omogućit će pružanje specifičnih onkoloških tretmana poput hemoterapije, imunoterapije, biološke terapije i hormonoterapije,” izjavila je načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla, Šefika Umihanić.

Vrijednost projekta premašuje milion i po KM, a najveći doprinos dala je građevinska firma Deling invest. Donacije su prikupljane putem Fondacije Tuzlanske zajednice.

“Ovaj projekt predstavlja pedesetogodišnje ulaganje u najsavremeniji objekt za poboljšanje usluga pacijentima s malignim oboljenjima,” rekao je pomoćnik direktora za sestrinstvo u UKC-u Tuzla, Šefik Husić.

Iako je ovaj projekt značajno poboljšao uvjete liječenja, problemi ostaju jer UKC Tuzla još uvijek nije nabavio aparat za radioterapiju. Tri prethodna tendera za nabavku linearnog akceleratora su poništena, a slučaj istražuje Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, što smanjuje šanse za preživljavanje nekih pacijenata.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija