Foto: Klix
Univerzitet u Sarajevu pod političkim pritiskom: Alarmantna situacija u visokom obrazovanju

Univerzitet u Sarajevu pod političkim pritiskom: Alarmantna situacija u visokom obrazovanju


Na konferenciji održanoj u sjedištu Rektorata Univerziteta u Sarajevu, članovi Senata UNSA iznijeli su niz problema s kojima se susreću zbog ignoriranja njihovih zahtjeva od strane Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih, kao i Vlade Kantona Sarajevo (KS).

Rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifet Škrijelj, obratio se prisutnima, posebno ukazujući na loš odnos ministrice Adne Mesihović prema UNSA-i. Istaknuo je da problemi tek dolaze ako se situacija uskoro ne riješi i ne uspostavi bolji odnos između UNSA-e i resornog ministarstva.

Jedan od ključnih problema je zaustavljanje prijema 150 asistenata, što predstavlja ozbiljan udarac za zapošljavanje i zadržavanje mladih stručnjaka u Sarajevu. Škrijelj je naglasio da je ovo nenadoknadiv gubitak za univerzitet i da se time gubi prilika za njegovu revitalizaciju.

Također, problem razvoja kampusa UNSA je zanemaren. Iako je pokrenuta inicijativa za proglašenje izgradnje kampusa projektom od posebnog interesa, do danas se taj prijedlog nije našao na dnevnom redu Vlade KS. Nedostatak sredstava za plate je još jedan ozbiljan problem, jer UNSA procjenjuje da im nedostaje preko osam miliona KM, a po kolektivnom ugovoru čak 14 miliona KM.

Škrijelj je posebno naglasio izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje resorno ministarstvo pokušava provesti bez konsultacija s UNSA-om. On je osudio ovakav način rada, nazvavši ga nasilničkim pokušajem prekrajanja zakonodavstva, te pozvao ministarstvo da odustane od takvih poteza.

Na kraju, Škrijelj je ukazao na političke pritiske kojima su izloženi članovi Senata UNSA, naročito tokom izbora novog rektora. Istaknuo je da pojedini članovi, u sprezi s resornim ministarstvom, vrše pritisak na organe i tijela univerziteta, što je suprotno interesima UNSA.

Konferencija je održana kako bi se skrenula pažnja javnosti na ove ozbiljne probleme prije završetka Škrijeljevog mandata 1. oktobra.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija