Konačno: Pokrenuta procedura – femicid kao posebno krivično djelo

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) inicirao je važan korak prema suzbijanju nasilja nad ženama u zemlji putem podnošenja Rezolucije. Ova inicijativa ima za cilj osigurati veću zaštitu žena od različitih oblika nasilja i uznemiravanja.

Rezolucija, koja je upućena u proceduru parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poziva na dosljednu primjenu Ustava, zakona zemlje i relevantnih međunarodnih deklaracija i konvencija koje se tiču zaštite žena. Jedna od ključnih tačaka Rezolucije je izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koja bi formalno definirala “femicid” kao posebno teško i opasno krivično djelo, koje bi bilo podložno najstrožim kaznama.

Jasmin Imamović, zastupnik u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je hitnost ove inicijative. On je naglasio da je nasilje nad ženama postalo ozbiljan problem, sa eskalacijom i sve brutalnijim oblicima, uključujući čak i femicid, koji trenutno nije specifično definiran kao krivično djelo u zemlji.

“Nasilje nad ženama se mora zaustaviti. Da bi društvo dobilo adekvatne mehanizme za sprječavanje sve brutalnijeg nasilja nad ženama, potrebno je izmijeniti Krivično zakonodavstvo i predvidjeti femicid kao posebno krivično djelo. Bosna i Hercegovina ne može dopustiti da žene budu žrtve samo zato što su žene i da za takve zločine počinioci ne budu osuđeni najstrožijom kaznom”, izjavio je Imamović.

Ovaj korak SDP BiH ima za cilj ne samo da osvijetli problem nasilja nad ženama već i da podstakne društvenu svijest i promjene koje će doprinijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg okruženja za sve žene u zemlji. Rezolucija će biti tema rasprave u parlamentu, a njeni daljnji koraci ukazat će na ozbiljnost angažmana vlasti u suočavanju s ovim izazovom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79