Konačno: Zenička obilaznica u četvrtak dobija potpise ministarstva za konačno puštanje u promet

Nakon otklonjenih svih grešaka na terenu i na papirima Zenička obilaznica će u četvrtak dobiti potpise i dozvole potrebne za puštanje u promet, saznaje Klix.ba.

Nakon skoro osam mjeseci dionica Koridora 5C Zenica jug – Zenica sjever dužine 11 kilometara u četvrtak će dobiti sve potrebne potpise i dozvole za puštanje u promet, a za sve ispravke trebalo je skoro osam mjeseci.

Zenička obilaznica zamalo otvorena, ali su inspektori otkrili nove nedostatke

U Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine mnogo toga se promijenilo, sada već bivši direktor Adnan Terzić na nefunkcionisanje Zeničke obilaznice znao je reći “Pa, šta sad?”, ali nikada nisu došla objašnjenja o dionici, o kakvim se greškama radilo te zbog čega su građani čekali osam mjeseci na otvorenje dionice koja je i državi mogla donijeti višemilionsku korist.

Ipak, dionica od 11 kilometara vrijednosti 225 miliona eura bit će po drugi put puštena u promet. Nakon što je komisija utvrdila da su sve greške ispravljene, da je trasa sigurna za odvijanje saobraćaja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja u četvrtak će dati sve potrebne preostale potpise na dozvole za puštanje u promet.

Zenička obilaznica zatvorena je 5. decembra prošle godine, a iako je prvobitno bilo najavljeno da će upotrebne dozvole biti izdate kroz sedam dana, to se nije dogodilo. Federalni inspektor je utvrdio da za novoizgrađene kilometre nije izdata upotrebna dozvola, što je ujedno i razlog zatvaranja.

Nešto kasnije su iz Autocesta FBiH u obraćanju javnosti kazali da su o odluci o zatvaranju dionice upoznati preko medija piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79