Konaković iz Brisela: Ovo svjetlo je zeleno da ne može biti zelenije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je nadu da će Evropa podržati BiH kako bi nastavila reformski proces, ističući važnost ulaska zemlje u evropski voz.

“Urađeno je dovoljno da se uđe u taj evropski voz, a kasnije slijede detalji oko definisanja pregovaračkog okvira, prve međuvladine konferencije – to je ono što Ukrajina i Moldavija nisu dobile prilikom davanja zelenog svjetla. Danas govore o Ukrajini i tom pregovaračkom okviru. Danas ćemo vidjeti je li Evropa za ulazak BiH u EU, nadam se da jeste s obzirom na sve izjave koje smo danas gledali”, rekao je Konaković za N1.

On je naveo da je potrebno završiti nekoliko stvari iz osam oblasti, uključujući zakon o zaštiti ličnih podataka i imenovanje koordinatora za IPA fondove. Konaković je naglasio da EU pruža podršku onima koji su proevropski nastrojeni, olakšavajući dijalog i susrete.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika o potrebi konkretizacije datuma za napredak, Konaković je istakao:

“Ovih 16 zakona koji su usvojeni u posljednjih 16 mjeseci i svi drugi problemi koji su riješeni, usvojeni su zahvaljujući i, između ostalog, Dodiku i SNSD-u, Čoviću i HDZ-u, Trojci i razumnim opozicionarima. Ne postoje datumi, to je tehnička stvar kada dođete dovoljno blizu narednom koraku prelazite u naredno poglavlje. Mislim da je Dodik to shvatio, da je zeleno svjetlo najzelenije moguće i svaki naredni korak je približavanje EU.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79