Konaković: Našli smo rješenje da odblokiramo komisije u FBiH

Konaković: Našli smo rješenje da odblokiramo komisije u FBiH


Predstavnici Trojke i HDZ-a BiH održali su sastanak o ključnim pitanjima na federalnom nivou, a nakon toga su se obratili novinarima na press konferenciji.

Na sastanku su prisustvovali lider HDZ-a BiH Dragan Čović, lider SDP-a Nermin Nikšić, lider NiP-a Elmedin Konaković i bivši lider Naše stranke Predrag Kojović.

Konaković je naglasio zadovoljstvo što je akcenat razgovora stavljen na funkcionalnost entiteta, koja je bila otežana zbog situacije u parlamentarnim komisijama.

“U Parlamentu smo pod pritiskom najdestruktivnije opozicije ikada, koja blokira rad komisija. Razgovarali smo i pronašli rješenja za ono što blokiraju u dvije komisije. Imamo vijest za njih – pronašli smo rješenje da to odblokiramo. Bit će im žao što su to radili”, poručio je Konaković, dodajući da je potrebna “više hrabrosti u donošenju odluka”.

Prvo pitanje koje su adresirali odnosi se na Komisiju za izbor i imenovanje, koja treba dostaviti prijedlog za imenovanje Marina Vukoje za ustavnog sudiju. Opozicija je tražila više kandidata umjesto jednog, što je dovelo do blokade. Konaković je najavio otklanjanje te blokade.

Na drugoj problematici, Zakonodavno-pravnoj komisiji, Konaković je također najavio rješenje, s obzirom na nedostatak kvoruma zbog nedolaska opozicionih članova komisije.

Na press konferenciji se obratio i Predrag Kojović, izražavajući zadovoljstvo atmosferom razgovora te nadu da će partneri iz SNSD-a prihvatiti dogovorena rješenja. Kojović je istakao važnost brzog djelovanja, s obzirom na zatvaranje vrata u martu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija