Konaković: Ne vidim razlog da Viši sud bude u Banjoj Luci

Konaković: Ne vidim razlog da Viši sud bude u Banjoj Luci


Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković se obratio nakon završetka sjednice Vijeća Ministara na kojoj je povučen Zakon o sudovima.

Konaković je na početku podsjetio da je sa partnerima iz RS-a potpisan dokument u kojem je zakon o sudovima bio dogovoren te da neki novi stav iz RS-a “nije ništa na što nismo navikli”.

Nakon povlačenja Zakona o sudovima Konaković je kazao kako su, između ostalog, zahvaljujući pisanju novinara, uviđeni neki nedostaci u prvom prijedlogu zakona koji predviđa formiranje Višeg suda.

“Imamo i mi svoje primjedbe, pitanje nadležnosti suda, sjedište suda. Složili smo se da bude u bh. entitetu Republika Srpska, ali ne vidimo zašto mora biti u Banjoj Luci, isključivo iz praktičnih razloga. Zašto bi pritvorenici morali biti prebacivani iz Istočnog Sarajeva u Banja Luku”, kazao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova je izrazio nadu da će partneri iz RS-a uvidjeti kakva se prilika pruža u oktobru, kada EU prezentuje paket upućen ka Zapadnom Balkanu.

“Nama je jako važna priča o nadležnosti, da se ne spusti ispod nivoa na kojem je trenutno”, dodao je Konaković.

Konaković je na komentarisao i sinoćnju izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je kazao kako OHR i strane sudije moraju ostati jer postoji opasnost od raspada BiH.

“Ne volim pričati o konfliktu. Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika”, kazao je Konaković i dodao da svi dobro znaju šta se u BiH dešava kada se predlažu radikalna rješenja”, kazao je Konaković.

Na kraju je komentirao i potvrđivanje optužnice protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska kazavši kako je to je isključivo pravni proces.

“Pozdravljam pravni proces koji treba da osjeti Dodik i ja i svi zvaničnici koji se suprostavljaju sistemu BiH. Svi mi trebamo da budemo podložni poštovanju Ustava i zemlje BiH”, kazao je Konaković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija