Konaković: Novi ministar finansija će sigurno biti iz SNSD-a, njima pripada ta pozicija u koalicionom sporazumu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvuje na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a u Rijadu. Konaković se susreo sa saudijskim ministrom vanjskih poslova princom Al Saudom i američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom.

Gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a, Konaković je istakao da je tokom svog boravka u Rijadu sa visokim svjetskim zvaničnicima razgovarao i o drugim temama, te da im je predstavio stanje u BiH, naše prioritete, dostignuća i šanse.

Konaković je istakao da je informisao Blinkena koji su prioriteti i ciljevi nove vlasti u BiH.

“Informisali smo ga o nekim započetim procesima u okviru naših evropskih integracija, izrazili smo svoje interesovanje da BiH jednog dana bude članica NATO-a, kao jedan od ključnih prioriteta, bez obzira na, što naravno razumijemo, kompleksnost situacije i stavove političkih stranaka iz Republike Srpske”, rekao je ministar spoljnih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, Blinken vrlo dobro poznaje prilike na prostoru Zapadnog Balkana, BiH posebno.

“Mogu reći da zaista imperesioniran i laska posvećenost, zainteresovanost i uključenost SAD u procese u BiH”, naglasio je Konaković.

Osvrnuo se i na kritike međunarodne zajednice na rad domaćih vlasti, prije svega predložene izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, ali i neglasanje o Nacrtu Zakona o graničnoj kontroli.

“Zakon o VSV-u ima svoje manjkavosti, smatram da ga treba dodatno kroz parlamentarnu proceduru popravljati, da treba uvažiti sugestije naših evropskih partnera”, naveo je Konaković.

Konaković je istakao da se sa vlastima u Republici Srpskoj ne slaže po pitanju puno tema, ali da, kako je rekao, ali ima i pozitivnih stvari koje će doprinijeti evropskom i evroatlanskom putu BiH.

Komentarisao je i medijske navode da bi kadar SNSD-a Srđan Amidžić mogao biti novi ministar finansija Bosne i Hercegovine, rekavši da je čuo kako bi to mogao biti jedan od prijedloga.

Potvrdio je da će novi ministar finansija sigurno biti iz SNSD-a jer njima pripada ta pozicija u koalicionom sporazumu.

“Ja lično nemam ništa protiv tog prijedloga, vidio sam da se radi o čovjeku koji je ekspert iz te oblasti, ali sačekaćemo zvaničnu potvrdu SNSD-a pa da o tome kažem i svoj zvanični stav”, dodao je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79