Konaković o odlagalištu otpada na Trgovskoj Gori

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je uvjerenje da će problem odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori biti riješen na diplomatski način, ali i da je jedna od opcija pravni proces.

Konaković je u izjavi Srni rekao će nadležni u BiH učiniti sve kako bi zaštitili taj prostor BiH od bilo kakvog negativnog uticaja, te da se spremno ići i u pravni proces ukoliko ne bude drugog načina.”Pravni tim je pripremio neka rješenja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ja planiramo vrlo brzo da zajedno putujemo u Hrvatsku i tražimo trilateralni sastanak sa Slovenijom kojoj je ova tema vrlo značajna”, najavio je Konaković.

On je rekao da je sa Košarcem razgovarao o problemu Trgovske gore, te da je prilikom nedavne posjete Hrvatskoj, tamošnjim vlastima, prenio stav BiH o značaju rješavanja tog ekološkog pitanja.

“Nadam se da ćemo ovaj nivo rješavati na nivou diplomatije i da nećemo morati ići u neke arbitraže i pravne procedure”, poručio je Konaković.

On je izrazio punu podršku nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i komisijama, te poručio da im je na raspolaganju.

Košarac je izjavio da Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te da je naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reaguju u cilju zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH.

On je ocijenio da je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavijestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zvaničnu informaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79