Konaković o zgradi CB BiH u Hastahani: Ako žele da grade niko im to ne može osporiti

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde govorio je jučer o projektu izgradnje zgrade Centralne banke BiH u dijelu parka “prof. Nijaz Duraković” (Hastahana), a što je trenutno zaustavljeno zbog zahtjeva općine Centar za drugom lokacijom, iako je cijela pravna procedura završena, a CB BiH vlasnik dijela zemljišta.

On je kazao da sa svojim partnerima u KS nemaju iste poglede kada je riječ o Hastahani.

“Ja lično i vijećnici Naroda i pravde glasali su za Hastahanu. Prvi plan bivšeg načelnika Ajnadžića bio je da se napravi zgrada Centralne banke koja ako se ne napravi ovdje bit će napravljena u Banja Luci i neke već jesu. Ako imate priliku pogledajte kako se novac izvlači iz trezora CB BiH, merdevinama silaze dole. Pristup CB BiH nije onakav kako bi takva državna institucija trebala izgledati. Ideju da se napravi u Hastahani gdje se 92 posto prostora pretvara u prelijepu zelenu površinu, a taj ćošak ta markica Hastane i uz nju pomoćni objekat mi smo za Hastahanu na takav način.

On kaže da je načelnik Mandić našao, po njemu, još bolju lokaciju.

“Po meni ono što traži CB BiH još je bolja lokacija kod Američke ambasade. Bolja je, urednija, veća spratnost, ali to je sad nažalost ili kako bih rekao u rukama guvernera i upravljačkih stuktura CB BiH koji imaju važeći ZK izvadak, koji su potpuno legalno vlasnici dijela na kojem žele nešto da grade. Ako budu željeli nešto da grade niko im to ne može osporiti. Ako budu mogli praviti neki kompromis bilo bi mi drago da odu tamo da bude win-win situacija, a da ovamo bude samo zelena površina”, kaže Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79