Konaković: Ovo je prilika koja se događa nikad ili samo jednom

Konaković: Ovo je prilika koja se događa nikad ili samo jednom


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, danas je iznio svoje mišljenje o preporuci za otvaranje pregovora o priključenju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, naznačivši kako predstavlja važan politički korak za zemlju.

On je istaknuo da ovaj korak obavezuje na daljnje intenzivno djelovanje na putu prema EU, te naglasio kompleksnost procesa i mehanizme donošenja odluka u okviru EU.

Govoreći o Izvješću Europske komisije i otvaranju pregovora, Konaković je podsjetio da se preporuka EK odnosi na već poznate prioritete i kriterije koje Bosna i Hercegovina dosad nije uspjela ispuniti. Iako je ova preporuka razlog zašto se razgovaralo o početku pregovora, bilo je i protivnika ove odluke.

Konaković je naglasio da ova preporuka predstavlja pozitivan signal, ali da nije razlog za euforiju, već za daljnje ispunjavanje obveza iz 14 prioriteta i drugih reformi koje će koristiti građanima Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova također je istaknuo važnost dijaloga i kompromisa u Bosni i Hercegovini kako bi se poboljšali uslovii života, standard i ekonomske prilike u zemlji.

Konaković je naglasio ekonomske prednosti podrške za zapadni Balkan i integraciju u jedinstveno europsko tržište, ističući da će to pomoći bh. privredi i privući strane investitore.

– Ovo je prilika koja se događa nikad ili samo jednom…Ona je na stolu i do nas je, dakle do političara koji će u ovom trenutku preuzeti odgovornost, biti ozbiljni i hrabri, ili će pokazati svoje pravo lice, pa će je nekim novim blokadama pokušati propustiti – upozorio je Konaković, poručujući kako se radi o procesu koji ravnomjerno svakom građaninu na svakom pedlju BiH nudi iste prilike i poboljšanje životnih uslova, rekao je Konaković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija