Rasprava na društvenim mrežema: Isplati li se raditi u Njemačkoj?

Na društvenim mrežama se često pojavljuju oglasi i ponude za poslove u inozemstvu, a takve ponude često izazivaju raspravu među korisnicima o bruto i neto zaradama i isplativosti odlaska na rad u inozemstvo na određeni period.

Nedavno je na jednoj Facebook grupi objavljena ponuda za posao u njemačkoj autoindustriji, točnije u gradovima Friedrichshafenu i Ravensburgu. Oglasivač, istaknuo je da su potrebni samo EU papiri i radna dozvola kako bi se kvalificirali za posao.

Početna satnica za ovaj posao iznosila bi 14 eura bruto, što je nešto više od 27 KM po satu. Radno vrijeme obuhvata tri smjene od ponedjeljka do petka, što znači 160 radnih sati sedmično.

Također, radnici imaju mogućnost obavljanja prekovremenih sati.

Ovaj oglas izazvao je brojne komentare među korisnicima društvenih mreža, gdje su mnogi izrazili svoje skeptične stavove o visini ponuđene bruto satnice. Jedan od komentara bio je: “Čak 14 eura bruto?”.

Odgovorima je objašnjavano da za ovaj posao postoji njemački ugovor te da je moguće smještaj osigurati u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, pri čemu se troškovi smještaja oduzimaju od plate, što dodatno iznosi 300 eura po osobi.

Međutim, komentari su i dalje ostali kritički nastrojeni, s mnogima izraženim sumnjama u isplativost ovog posla.

S druge strane, bilo je i onih koji su tvrdili da je 14 eura bruto sasvim normalna početna plaća za neiskusne radnike u Njemačkoj, osim ako nemate stručnost kao inženjeri ili doktori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79